SABAH FOREX (SFX)

Sabah Forex (SFx) merupakan forum terbuka yang direka khas untuk membantu warga Sabah yang berminat untuk menceburi dunia Forex. Dalam forum ini, tema utama ialah perbincangan,perkongsian & pembelajaran tentang Forex.

Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Share

Master IB AkFX
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-10-12
Number of posts: 139
Job: Master IB and Trader
Age: 39
Location: Section 27 Shah Alam

Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by Master IB AkFX on 13th October 2009, 09:50

Kenapa Ramai Trader sering kalah?

Kita sebagai trader selalu melakukan analisis , kajian demi kajian tetapi berakhir dengan kekalahan!

Tetapi semua broker terus mengaut keuntungan!
Memang pelik tapi benar

Broker sediakan kemudahan pelbagai jenis indicator, custom indicator robot & news dll,
tapi yg berjaya BROKER SAHAJA menang. Trader TERUS KALAH...

Kenapa tidak 95% Trader Berjaya dan Broker 5%?

Broker membuat keputusan yg terbalik dari Trader
Trader Selll Broker Buy atau sebaliknya.

Ada yang memberi jawapan seperti berikut:

" 95% adalah statistik data Trader tidak melakukan analisis TEPAT market selalu berlawan arah. Ramai Trader hanya mengharap/impikan/angan untuk market ikut trader!"

erm...mungkin juga

Adakah kita terfikir ada sesuatu yg selalu silap pada Trader atau Broker je yg selalu betul?

Forexman
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-10-07
Number of posts: 42
Job: memorex la apa lagi
Age: 38
Location: sana di indon

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by Forexman on 13th October 2009, 12:45

ini adalah kenyataan yang betul di mana customer ada lah musuh utama broker mereka sendiri, pokok pangkalnya semua broker tidak mau semua customer mereka untung...dmana mereka mengira keuntungan melalui profit and lost...customer rugi itu la adalah keuntungan tuk mereka..satu lagi system mereka punya, mereka boleh kasi naik atau turun tu system...kalau kita buy, durang kasi jatuh tu market terutama sekali untuk equity yang besar akan mereka antam..kalau yg kecik2 durang tak pandang...terpulang kepada kamu semua ..sama ada tuk pecaya atau tidak...system tu durang control tapi market runing memang sama, cuma durang bolh kasi naik atau turn dalam 50 - 60 point saja...supaya para trader tidak perasaan terutama sekali pair yg jarang skali para trader masuk ...kalau gbp/usd seluruh dunia fokus kan, so durang hentam pair lain...

Adingfx
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-06-02
Number of posts: 73
Job: pegawai pentadbiran/forex 101%
Age: 25
Location: kudat

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by Adingfx on 13th October 2009, 14:12

mmmmmm... saya x faham.... asal saya untung 2 dah cukup.... spread kn keuntungan broker juga... apa yang saya tau.... banyak broker d luar sana... boleh khhhh. mereka berkerja sama untu tentukan nilai tu untuk keuntungan mereka.... pada pendapat saya pula.... tiada siapa yang mampu tentukan jutuh atau naik matawang tu... sebap tu.... bila dunia jual... saya pun jual.... hehehehhehehe ....... selagi ada penawaran di citu ada permintaan.... happy pips hijau semua

nazz
Active Poster
Active Poster

Registration date: 2009-07-04
Number of posts: 450
Job: Make money, Trading fx dan Enjoy
Age: 26
Location: W P Labuan

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by nazz on 13th October 2009, 16:01

Please make sure we pick the right broker at the right time and moment in our great and happier life before we going to die... Why? so with that we can make money with that broker but not that broker make money from us...

Yeah! World just aweful.. i meant, awesome...

nazz
Active Poster
Active Poster

Registration date: 2009-07-04
Number of posts: 450
Job: Make money, Trading fx dan Enjoy
Age: 26
Location: W P Labuan

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by nazz on 13th October 2009, 16:10

Okey la ni kisah benar, aku jumpa mak lampir tanya nombor ekor..eh maksud aku tanya signal apa mau trade, dia ckap xda signal..knp xda signal? Dia ckp tu broker tipu sbb asyik kasi lagging2 je server...susah mau analisis.. hehehehehe

Lagi 1, klu mau buka trade secara manual ni, selalu lambat sehingga keadaan tu jd bgni, beli mahal, jual murah... dan boleh jadi jg beli mahal, jual murahan... Bila tersalah entry cepat pula OP, klu yg betul2 profit lambat pula....

Bagi akaun yg profitable ni selalu je ada masalah bila mau withdraw. Pnh dulu 1 akaun trader ditutup secara tiba2..hal ni pernah terjadi pada broker FX Egypt(a.k.a. FX Open)... mereka pula senang2 je ckp itu kerja anak syarikat mereka klu x silap sy.. anak syarikat ni pula dah putuskan hubungan dgn syarikat induk dan xda kaitan terus... so dgn ini kerugian dan menangis tnpa air mata la si trader itu..kuang2... knp jd gitu? sbb broker x mau bertanggunjawab ler.. kan fxopen ni x terikat dgn mana2 undang2... cuma lesen berniaga pasar malam je ada..hehehehe

Forexman
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-10-07
Number of posts: 42
Job: memorex la apa lagi
Age: 38
Location: sana di indon

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by Forexman on 13th October 2009, 22:24

ron0195868827 wrote:mmmmmm... saya x faham.... asal saya untung 2 dah cukup.... spread kn keuntungan broker juga... apa yang saya tau.... banyak broker d luar sana... boleh khhhh. mereka berkerja sama untu tentukan nilai tu untuk keuntungan mereka.... pada pendapat saya pula.... tiada siapa yang mampu tentukan jutuh atau naik matawang tu... sebap tu.... bila dunia jual... saya pun jual.... hehehehhehehe ....... selagi ada penawaran di citu ada permintaan.... happy pips hijau semua

alor bro..di sini sia bukan nyata kan yang sia pandai, tapi seorang agensi yang menerang kan pada saya..yang ni forex sebenarnya berdasar kan server ya...kalau jumlah buy banyak daripada sell maka market akan naik so seperti itu la trend dia...dia teda berdasarkan permintaan apa2 pun kecuali kalau saham dunia tu baru la betul..pasal tu sprea kod..sebenar nya itu bukan dari keuntungan tu..semua platform memang ada spread kod antara bid ma ask...silap bro...pa2 infor bole email kat saya..k

Derozza
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-05-17
Number of posts: 198
Job: Kurik duit forex...
Age: 30
Location: Kota Kinabalu

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by Derozza on 14th October 2009, 09:00

Forexman wrote:
ron0195868827 wrote:mmmmmm... saya x faham.... asal saya untung 2 dah cukup.... spread kn keuntungan broker juga... apa yang saya tau.... banyak broker d luar sana... boleh khhhh. mereka berkerja sama untu tentukan nilai tu untuk keuntungan mereka.... pada pendapat saya pula.... tiada siapa yang mampu tentukan jutuh atau naik matawang tu... sebap tu.... bila dunia jual... saya pun jual.... hehehehhehehe ....... selagi ada penawaran di citu ada permintaan.... happy pips hijau semua

alor bro..di sini sia bukan nyata kan yang sia pandai, tapi seorang agensi yang menerang kan pada saya..yang ni forex sebenarnya berdasar kan server ya...kalau jumlah buy banyak daripada sell maka market akan naik so seperti itu la trend dia...dia teda berdasarkan permintaan apa2 pun kecuali kalau saham dunia tu baru la betul..pasal tu sprea kod..sebenar nya itu bukan dari keuntungan tu..semua platform memang ada spread kod antara bid ma ask...silap bro...pa2 infor bole email kat saya..k

heheh... nak comment sikit boleh..heheh...

memang betul bergantung kepada pasaran... tp broker boleh membuatkan kita loss juga.. tau kenapa?
coz dorg have full control with server.. doesnt matter its going up or not.. that y we need to find out the truth broker.. not scammer broker.. they can make modification on their own server.. bkn ckp sy pandai... but i have 10yrs experience in IT specially in server admin.. network admin.. n security admin.. semua ni kita boleh buat apa kita suka.. as long u can make programmming on server..

example.. sy ada server broker.. mean sy punya company la..heheh(perasan) then sy buat query kepada system server..

if client > 200
route to 192.168.1.1
else
return 0;

contoh di atas kita boleh nampak.. heheh.. inda pandai ba ni.. just explanation ja...

maksudnya kalau client connected with server more then 200 then server can be router ke server lain yg ada false signal... mean delay server.. n etc..

or

winning dalam trading tinggi.. mean melebihi 1M usd... so broker boleh kc loss kita.. dia mana dorg boleh block real time forex chart tidak d update....

dengan kata lain.. not is impossible dalam technology.. semua pn org boleh buat... pasal tu kalau mau buka account broker kena yg berlesen.. cukup org bilang...

so carefull..

hehe mcm pandai.. sorry all.. just for informations...

regards


****************************************************************************************************
Trade with Me.
Copy my trade. We make profit together. Cheers

Forexman
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-10-07
Number of posts: 42
Job: memorex la apa lagi
Age: 38
Location: sana di indon

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by Forexman on 14th October 2009, 11:21

Derozza wrote:
Forexman wrote:
ron0195868827 wrote:mmmmmm... saya x faham.... asal saya untung 2 dah cukup.... spread kn keuntungan broker juga... apa yang saya tau.... banyak broker d luar sana... boleh khhhh. mereka berkerja sama untu tentukan nilai tu untuk keuntungan mereka.... pada pendapat saya pula.... tiada siapa yang mampu tentukan jutuh atau naik matawang tu... sebap tu.... bila dunia jual... saya pun jual.... hehehehhehehe ....... selagi ada penawaran di citu ada permintaan.... happy pips hijau semua

alor bro..di sini sia bukan nyata kan yang sia pandai, tapi seorang agensi yang menerang kan pada saya..yang ni forex sebenarnya berdasar kan server ya...kalau jumlah buy banyak daripada sell maka market akan naik so seperti itu la trend dia...dia teda berdasarkan permintaan apa2 pun kecuali kalau saham dunia tu baru la betul..pasal tu sprea kod..sebenar nya itu bukan dari keuntungan tu..semua platform memang ada spread kod antara bid ma ask...silap bro...pa2 infor bole email kat saya..k

heheh... nak comment sikit boleh..heheh...

memang betul bergantung kepada pasaran... tp broker boleh membuatkan kita loss juga.. tau kenapa?
coz dorg have full control with server.. doesnt matter its going up or not.. that y we need to find out the truth broker.. not scammer broker.. they can make modification on their own server.. bkn ckp sy pandai... but i have 10yrs experience in IT specially in server admin.. network admin.. n security admin.. semua ni kita boleh buat apa kita suka.. as long u can make programmming on server..

example.. sy ada server broker.. mean sy punya company la..heheh(perasan) then sy buat query kepada system server..

if client > 200
route to 192.168.1.1
else
return 0;

contoh di atas kita boleh nampak.. heheh.. inda pandai ba ni.. just explanation ja...

maksudnya kalau client connected with server more then 200 then server can be router ke server lain yg ada false signal... mean delay server.. n etc..

or

winning dalam trading tinggi.. mean melebihi 1M usd... so broker boleh kc loss kita.. dia mana dorg boleh block real time forex chart tidak d update....

dengan kata lain.. not is impossible dalam technology.. semua pn org boleh buat... pasal tu kalau mau buka account broker kena yg berlesen.. cukup org bilang...

so carefull..

hehe mcm pandai.. sorry all.. just for informations...

regards

ya memang betul apa yg di ckp kan oleh bro..tapi satu rahsia forex sia ingin beritahu sini biar pun pengalaman kita ni melebih 20 thun kah apa kah..namun ni rahsia terbongkar setelah di siasat oleh pihak tertentu ..iaitu system server ini bergantung kepada velume si trader yang memasuki pasaran sama ada buy atau sell...so , untuk untung si trader ini hanya 5 % sahaja...so that why lah 95 lost dan 5 % yang golongan yg bernasib baik ..hehehe...contoh lah 1000 trader masuk buy, tetapi 960 trade pegang sell..maka sell akan kalah maka market akan naik...itu adalah server forex...heheheeh...simpan ini rahsia tuk anda semua....so biar la kita ni berterus terang la kan jgn la pula lost tapi ckp untung depan kwn....susah gak tu..hehehe

Adingfx
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-06-02
Number of posts: 73
Job: pegawai pentadbiran/forex 101%
Age: 25
Location: kudat

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by Adingfx on 14th October 2009, 12:07

hehehehehe..... apa cerita ...lg...

Master IB AkFX
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-10-12
Number of posts: 139
Job: Master IB and Trader
Age: 39
Location: Section 27 Shah Alam

Fakta 95%

Post by Master IB AkFX on 14th October 2009, 18:17

ron0195868827 wrote:hehehehehe..... apa cerita ...lg...

Antara fakta2 yang patut kita renungkan....

95% Trader tidak mengunakan MM yang betul.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang Indicator.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang Custome Indicator.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang EA/Robot
95% Trader Bersikap Tamak.
95% Trader Hanya Tahu Basic Sahaja
95% Kelas Forex Menipu
95% Trader X Pandai, Broker je Pandai
95% Trader X tahu baca News/COT dll
95% Trader X tau apa itu Forex?
95% Broker memang Niat, untuk Kalahkan Trader?
95% Platform dari Broker tu delay/x accurate/requote
95% Trader Tiada Plan/Perancangan Untuk Trade
95% bla bla bla....





Tetapi Kenapa 95% ? Banyak tuu!

















sinukab
Valued Contributor
Valued Contributor

Registration date: 2009-02-07
Number of posts: 1097
Job: baru belajar memorex
Age: 34
Location: Pitas & Beaufort Sabah

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by sinukab on 15th October 2009, 10:12

saifulsyn wrote:
ron0195868827 wrote:hehehehehe..... apa cerita ...lg...

Antara fakta2 yang patut kita renungkan....

95% Trader tidak mengunakan MM yang betul.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang Indicator.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang Custome Indicator.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang EA/Robot
95% Trader Bersikap Tamak.
95% Trader Hanya Tahu Basic Sahaja
95% Kelas Forex Menipu
95% Trader X Pandai, Broker je Pandai
95% Trader X tahu baca News/COT dll
95% Trader X tau apa itu Forex?
95% Broker memang Niat, untuk Kalahkan Trader?
95% Platform dari Broker tu delay/x accurate/requote
95% Trader Tiada Plan/Perancangan Untuk Trade
95% bla bla bla....





Tetapi Kenapa 95% ? Banyak tuu!
















hihi sya termasuk ni dalam 95% .. belum campin memorex ba..


****************************************************************************************************

Master IB AkFX
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-10-12
Number of posts: 139
Job: Master IB and Trader
Age: 39
Location: Section 27 Shah Alam

Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by Master IB AkFX on 16th October 2009, 01:14

So, apa yg patut trader buat?

Kena Ada DATA. (Tapi Actual fact susah nk dapatkan DATA2 ni)
xpe ni kira ala2 Brainstorming seison.

1) DATA tentang Broker. (95% Trader yg kalah/rugi tu guna broker apa?)
2) DATA Trading Method. (95% Trader yg kalah/rugi tu guna Manual atau EA)
3) DATA Trading Style. (95% Trader yg kalah/rugi tu guna Scalping, Intraday , Swing atau Carry Trade? )
4) DATA (95% Trader yg kalah/rugi tu pernah hadiri kelas Forex Genuin ke tidak?)
5) Dll


katakan kat Malaysia ni ada 5000 orang trade dalam suatu masa yg sama.
Confirmed 250 org je profit. yg lain (4750 tu rugi) kita x yah citer untung kecik ke besar
cukup untuk pemahaman untung/menang @ rugi/kalah.

Kalau dapat la data ni mesti best!:
Dari 5000 ni lak tgok lak berapa % guna platform Meta 4 ?, Dukascopy ?, Marketiva? Oanda & dll
dari sini kita leh tgok percentage mana yg lebih.

Kalo Meta 4 byk yg Trader kalah/rugi...MUNGKIN leh katakan Meta 4 tu x bagus!
Tapi Kalo Meta 4 tu yg byk bagi untung cmner pulak?

95% tu ratio dia besar...mcm gak kalo time exam kt sekolah dulu..
95% pelajar rugi! kan pelik tu...sama gak laa ngan % Trader yg kalah/rugi ni.


Kalo cmtu kita buat terbalik! Kalo BUY kita SELL ( sebaliknya tgok jadi X ?) hehhheeh
ni ckp kawan2 sy masa mula2 buat Forex..lawakpun ada. Jadi 95% UNTUNG!






Bersambung...

wellter
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-08-10
Number of posts: 79
Job: forex 100%,MLM 95%,tidur 60%,AFFILIATE 90%,MAKAN 50%,ENTAH APA ENTAH 50%,MAIN GAME 99%,APA LAGI??ENTAH %
Age: 25
Location: kota kinabalu

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by wellter on 16th October 2009, 05:50

saifulsyn wrote:So, apa yg patut trader buat?

1) DATA tentang Broker. (95% Trader yg kalah/rugi tu guna broker apa?)
2) DATA Trading Method. (95% Trader yg kalah/rugi tu guna Manual atau EA)
3) DATA Trading Style. (95% Trader yg kalah/rugi tu guna Scalping, Intraday , Swing atau Carry Trade? )
4) DATA (95% Trader yg kalah/rugi tu pernah hadiri kelas Forex Genuin ke tidak?)
5) Dll
.
jangan marah ya..saya cuma bagi pandangan


1.broker ni mmg slalu bah buat kacau..pasal dorang pun mau untung..jadi mau kena pandai jaga diri..
2.bagi saya,manual@ea tiada beza..
3.pandai2 la..jgn tamak...10-20 trade sehari sudah berbaloi
4.kelas forex?mahalnya tu...
5.rujuk analisis yang tepat ataupun yg 80% tepat..pastu try wat manual..mana tau
nasib2 terkurik emas...jangan pula terkurik taik suda la..hehehe XD


****************************************************************************************************

untung duit
Instaforex

Master IB AkFX
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-10-12
Number of posts: 139
Job: Master IB and Trader
Age: 39
Location: Section 27 Shah Alam

Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by Master IB AkFX on 17th October 2009, 16:36

Salam & Terima Kasih.

Minta Maaf Sebelum memulakan Bicara....(bahasa rojak Melayu + English)

"No mentor, or course, or literiture can give
anyone the "HOLY GRAIL to the secrets of success in trading in the
markets".

ermm.. state ni mungkin betul jugak! sebab nya kerana :

-"and no one, sells the goose that lays golden eggs, probably the eggs, but never the goose".

Sejak dahulu lagi ramai Engineer's/Reseacher menemui teknik2 dlm trading :
Pengkajiannya khusus kepada Technical Prediction base on Indicator.
Maka lahirlah GURU untuk menjual idea hasil penemuan mereka seperti.

1. Charles Dow --> Dow theory Kemudian menjadi Dow Jones Indexes.
2. Rene Descarte dengan Spiral studies Conceptnya.
3.
Leonardo De Pissa, --> Fibonacci principles,
4. W.D. Gann, memperkenalkan "Cyclic Studies of Squaring time and price".
5. R.N.Elliot --> Elliot Wave Studies.
6. W. Wilders. --> pengiraan overbought and oversold dan byk lagi menggunakan
Pengiraan Math (DI+,DI-, ADX lines Relative Strength Index,Stocastics, MACDs,...dll)

Bayangkan kalo Tuan2 masukkan semua indi dlm satu chart...
wahh cantiknya!....mcm2 ada,,,,Tetapi hanya mengelirukan.

Kajian2 tersebut tidak terhenti disitu sahaja, maka keluarlah teory2 baru dlm trade.
hasil daripada golongan "CHART SPECIALIST" semuanya untuk memberi GUIDE SAHAJA kepada trader.

1. Linear Charts,
2. HiLoClose Bar Charts,
3. Japanese candlestick charts,
4. Point & Figuring,
5. John Hill's Bar Chart
6. congestion & reversal patterns, reverse point waves,
pivots, fractuals, Support, Resistance....dll


Kini teknik2 originaliti masih dikekalkan & digunakan. Tetapi
BANYAK juga ia diubah sesuai dengan penggunaan trader masa kini!

Tapi RAMAI yg tidak sedar, semua kajian ini adalah Statistik Data yg menghasilkan GAMBAR yg cantik sahaja.
Mungkin Tuan2 pernah dengar... SEKEPING GAMBAR SERIBU CERITA....

Ingatan kepada trader, bukan HANYA kerana chart kita mampu untuk:
1. Membuat pilihan Buy or Sell
2. Harapan tinggi supaya Chart itu x menipu

Sudah menjadi tabiat ramai trader (termasuk saya) dengan sedikit ilmu
sudah mengharapkan HOLY GRAIL. Dan dgn itu juga sudah berangan untuk
menakluk semua platform yg ada.


Techincal Indicator & Candlestick Sejauh mana kebenarannya....



Bersambung...


Last edited by saifulsyn on 18th October 2009, 14:44; edited 2 times in total (Reason for editing : Modification)

paraivagas
Board Veteran
Board Veteran

Registration date: 2008-09-02
Number of posts: 3288
Job: Buy Sell Currency
Age: 30
Location: Kota Marudu - Kota Kinabalu - Lahad Datu - (Now in KUDAT)

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by paraivagas on 17th October 2009, 20:03

Bgs baca ni Smile Sambung lagi...


****************************************************************************************************

   
   
   
   
   
 

Master IB AkFX
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-10-12
Number of posts: 139
Job: Master IB and Trader
Age: 39
Location: Section 27 Shah Alam

Sekadar Pandangan Peribadi

Post by Master IB AkFX on 18th October 2009, 01:14

Sedar atau tidak, Indicator yg kita guna itu adalah hasil BINAAN dari database yg sudah menjadi Sejarah & lambat/lagging!
Indikator hanya TOOLS untuk mengukur/predict Market Structure.

Tools ini samalah dengan Measuring tape yg di gunakan oleh si Tukang Kayu.
yg mana penting? Skill si Tukang kayu tu ke atau JENIS measuring tape yg dia guna?


Sama gak ngan termometer yg Doctor gunakan untuk check suhu badan pesakitnya.
yg mana penting? Skill Doctor tu ke atau JENIS termometer yg dia guna?

Master IB AkFX
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-10-12
Number of posts: 139
Job: Master IB and Trader
Age: 39
Location: Section 27 Shah Alam

Ilmu

Post by Master IB AkFX on 18th October 2009, 01:16

Sedikit Imu Adalah Bahaya!....
Ramai Trader yg mempunyai tahap seperti ini....tgok sahaja lambakan kelas yg ada
No komen bab tu sebab sy pun buat kelas jugak!...hhehehehe
Ilmu yg sedikit ini yg membuatkan ramai trader kantoi! acc koyak! , margin call dll.
Sebab mereka mengharap KEJAYAAN kekal abadi.
Kerana KEGAGALAN indikator tersebut mereka akan terus mencari ,cari ,cari & cari.....
Bagi yg kuat semangat mungkin akan teruskan yg x kuat semangat pasrah & kembali pada SUASANA sebelum mereka menemui Forex.


Trader patut tahu bagaimana menjinakkan market?
Ramai yg bgtau pair Gbp/Jpy Ganas susah nk kawal, High Volatile, Range Besar & dll
TAPI kenyataan tu salah! ---> Trade currency bukan trade Pair!
Selagi Tuan/Puan trade currency mudah untuk membuat keputusan.





Bersambung.....

pipsrider
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2008-12-26
Number of posts: 752
Job: Mengilat tajau / forex
Age: 40
Location: Dalam tajau / dunia bunian

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by pipsrider on 18th October 2009, 01:33

saifulsyn wrote:
Sejak dahulu lagi ramai Engineer's/Reseacher menemui teknik2 dlm trading :
Pengkajiannya khusus kepada Technical Prediction base on Indicator.
Maka lahirlah GURU untuk menjual idea hasil penemuan mereka seperti.

1. Charles Dow --> Dow theory Kemudian menjadi Dow Jones Indexes.
2. Rene Descarte dengan Spiral studies Conceptnya.
3. Leonardo Da vincci --> Fibonacci principles,
4. W.D. Gann, memperkenalkan "Cyclic Studies of Squaring time and price".
5. R.N.Elliot --> Elliot Wave Studies.
6. W. Wilders. --> pengiraan overbought and oversold dan byk lagi menggunakan
Pengiraan Math (DI+,DI-, ADX lines Relative Strength Index,Stocastics, MACDs,...dll)


Sori ah balimpas dulu...

3. Leonardo Da Vincci - Fibonacci Principles. Leonardo Da Vincci seorang pelukis...bukan trader, jadi silap tu. Nama sebenar Fibonacci adalah Leonardo De Pissa, sorang ahlil nujum pak belalang, eh...bukan lah..seorang ahli matematik pada kurun ke 13...masa ni saham apatah lagi forex inda wujud lagi...it is not principles, but a mathematic calculation.

5. RN Elliot - Mati pada tahun 1948, sampai sekrg teknik digunakan dan tak pernah berubah. Dia punya prediction dari tahun 30an sehingga tahun 80an (gila..dia mati tahun 48!) adalah tepat! Org yg menemui kaitan wave dn Golden Triangle matematik Fibonacci. Satu satunya akademi analisis pasaran yng wujud, EWI...tiada indi atau sistem yg ada akademi seperti EW.

So, EW dan Fibo lebih dikenali sebagai sistem, satu pecahan teknikal, dan ia tidak berdasarkan indikator....

Itu pendapat saya yang tidak cukup ilmu ini...


****************************************************************************************************
Teknik Penjejak Pips. FREE guide..Versi Melayu - http://www.fxprima.com/malay
Teknik Penjejak Pips. Mikro | Mini Akaun - http://www.primaforex.com
Kelab Toyota Rush Malaysia - http://www.rushmalaysia.com
Photography - http://www.lensadigital.com
Perfume Ori, Diskaun Hebat - http://jueperfume.com
FxPrima & TPP Radio - http://FxPrimacom.MyTeamToolbar.com
"DON'T CHASE THE MARKET, LET THE MARKET CHASE US"

Master IB AkFX
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-10-12
Number of posts: 139
Job: Master IB and Trader
Age: 39
Location: Section 27 Shah Alam

Thanks

Post by Master IB AkFX on 18th October 2009, 14:53

pipsrider wrote:
saifulsyn wrote:
Sejak dahulu lagi ramai Engineer's/Reseacher menemui teknik2 dlm trading :
Pengkajiannya khusus kepada Technical Prediction base on Indicator.
Maka lahirlah GURU untuk menjual idea hasil penemuan mereka seperti.

1. Charles Dow --> Dow theory Kemudian menjadi Dow Jones Indexes.
2. Rene Descarte dengan Spiral studies Conceptnya.
3. Leonardo Da vincci --> Fibonacci principles,
4. W.D. Gann, memperkenalkan "Cyclic Studies of Squaring time and price".
5. R.N.Elliot --> Elliot Wave Studies.
6. W. Wilders. --> pengiraan overbought and oversold dan byk lagi menggunakan
Pengiraan Math (DI+,DI-, ADX lines Relative Strength Index,Stocastics, MACDs,...dll)


Sori ah balimpas dulu...

3. Leonardo Da Vincci - Fibonacci Principles. Leonardo Da Vincci seorang pelukis...bukan trader, jadi silap tu. Nama sebenar Fibonacci adalah Leonardo De Pissa, sorang ahlil nujum pak belalang, eh...bukan lah..seorang ahli matematik pada kurun ke 13...masa ni saham apatah lagi forex inda wujud lagi...it is not principles, but a mathematic calculation.

5. RN Elliot - Mati pada tahun 1948, sampai sekrg teknik digunakan dan tak pernah berubah. Dia punya prediction dari tahun 30an sehingga tahun 80an (gila..dia mati tahun 48!) adalah tepat! Org yg menemui kaitan wave dn Golden Triangle matematik Fibonacci. Satu satunya akademi analisis pasaran yng wujud, EWI...tiada indi atau sistem yg ada akademi seperti EW.

So, EW dan Fibo lebih dikenali sebagai sistem, satu pecahan teknikal, dan ia tidak berdasarkan indikator....

Itu pendapat saya yang tidak cukup ilmu ini...



Terima Kasih sebb buat kan pembetulan,
Sejarah membuktikan org2 terdahulu hebat & KITA hanya menggunakan sebahagian kemudahan yg mereka telah sediakan.
Dalam tradig forex KITA mempunyai 1001 cara dalam mmbuat kajian/prediction & RD. Hanya yg menemui teknik
yg stabil akan membuatkan kita menang dlm perjuangan forex ini.
Trader perlu mencari cara tersendiri hasil dari cmntuman ilmu yg mereka pelajari.

sinukab
Valued Contributor
Valued Contributor

Registration date: 2009-02-07
Number of posts: 1097
Job: baru belajar memorex
Age: 34
Location: Pitas & Beaufort Sabah

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by sinukab on 18th October 2009, 15:07

*Dalam tradig forex KITA mempunyai 1001 cara dalam mmbuat kajian/prediction & RD. Hanya yg menemui teknik
yg stabil akan membuatkan kita menang dlm perjuangan forex ini.
Trader perlu mencari cara tersendiri hasil dari cmntuman ilmu yg mereka pelajari.

-bagus kata2 ni... sya setuju sangat..


****************************************************************************************************

priva
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-09-21
Number of posts: 70
Job: Reading.
Age: 29
Location: Sarawak

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by priva on 18th October 2009, 19:10

sinukab wrote:*Dalam tradig forex KITA mempunyai 1001 cara dalam mmbuat kajian/prediction & RD. Hanya yg menemui teknik
yg stabil akan membuatkan kita menang dlm perjuangan forex ini.
Trader perlu mencari cara tersendiri hasil dari cmntuman ilmu yg mereka pelajari.

-bagus kata2 ni... sya setuju sangat..

Hello Sinukab.

Benar tu... Mana-mana TRADER baik baru atau lama dalam dunia FOREX ni
perlu ada KAEDAH / TEKNIK yg dirasakan sesuai dgn mereka.
Seandainya terus begitu sahaja, tak ubah seperti berjudi.
Menang atau Kalah kerana nasib saja.
Alangkah baik nya ada KAEDAH / TEKNIK yg boleh diikut dan difahami caranya...( tu yg sia tengah buat skrg )

Kalau mau darin broker rasanya sampai dunia ahemm... ahemm... pun belum pasti. Mungkin niat lain mungkin benar kalau mau darin broker ne.

Tu yg sia faham sekrg... kalau salah kasi tunjuk ajar...


****************************************************************************************************

pipsrider
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2008-12-26
Number of posts: 752
Job: Mengilat tajau / forex
Age: 40
Location: Dalam tajau / dunia bunian

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by pipsrider on 18th October 2009, 21:54

Cun...saya pun ada silap taip atas tu..
Golden Triangle...tu sepatutnya Golden Ratio....Golden Traingle tu di sanaaaaa bah kawasan Bukit Bintang....hehehehe


****************************************************************************************************
Teknik Penjejak Pips. FREE guide..Versi Melayu - http://www.fxprima.com/malay
Teknik Penjejak Pips. Mikro | Mini Akaun - http://www.primaforex.com
Kelab Toyota Rush Malaysia - http://www.rushmalaysia.com
Photography - http://www.lensadigital.com
Perfume Ori, Diskaun Hebat - http://jueperfume.com
FxPrima & TPP Radio - http://FxPrimacom.MyTeamToolbar.com
"DON'T CHASE THE MARKET, LET THE MARKET CHASE US"

Master IB AkFX
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-10-12
Number of posts: 139
Job: Master IB and Trader
Age: 39
Location: Section 27 Shah Alam

Drain the Broker

Post by Master IB AkFX on 19th October 2009, 23:15

priva wrote:
sinukab wrote:*Dalam tradig forex KITA mempunyai 1001 cara dalam mmbuat kajian/prediction & RD. Hanya yg menemui teknik
yg stabil akan membuatkan kita menang dlm perjuangan forex ini.
Trader perlu mencari cara tersendiri hasil dari cmntuman ilmu yg mereka pelajari.

-bagus kata2 ni... sya setuju sangat..


Salam

hehehhe memang laa bro mana layak trader kecil mcm sy nak "DRAIN THE BROKER"
cuma hanya ayat perangsang untuk cabar diri sendiri, ala ala motivasi diri sahaja.
Mungkin kena tukar lak....DRAIN THE MARKET







Hello Sinukab.

Benar tu... Mana-mana TRADER baik baru atau lama dalam dunia FOREX ni
perlu ada KAEDAH / TEKNIK yg dirasakan sesuai dgn mereka.
Seandainya terus begitu sahaja, tak ubah seperti berjudi.
Menang atau Kalah kerana nasib saja.
Alangkah baik nya ada KAEDAH / TEKNIK yg boleh diikut dan difahami caranya...( tu yg sia tengah buat skrg )

Kalau mau darin broker rasanya sampai dunia ahemm... ahemm... pun belum pasti. Mungkin niat lain mungkin benar kalau mau darin broker ne.

Tu yg sia faham sekrg... kalau salah kasi tunjuk ajar...

Master IB AkFX
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-10-12
Number of posts: 139
Job: Master IB and Trader
Age: 39
Location: Section 27 Shah Alam

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by Master IB AkFX on 21st October 2009, 01:00

Salam & Terima Kasih.

Dalam satu artikel yg sy baca:
Siapa sebenarnya yg melakukan "Pelakuan/Cara Sebenarnya dalam Menguasai Teknik2 Trading? Maksudnya golongan mana yg betul?

"...Indicators have no capacity to be predictive....., by virtue that
they are derivatives of historical database." Mr Otai from Marketmaker
& FX Spot Interbank.

Mungkin newbie akan TERUS mmbuat analisa tentang indicator yg mampu
membuat prediction. Dan yg penting mereka akan mencari dimana letaknya
Main Switch or Trigger Point!.

Sebenarnya perbuatan mengkaji & menggunakan Indicator akan
membuatkan kita membesarkan "BLACK BOX" sahaja. Tetapi kita tidak putus
asa terus mencari "SECRET PARAMETERS" idaman...Keadaan semakim gelap.
Tiada harapan akhirnya
dan kita perlahan-lahan masuk dlm golongan 95% yg gagal dalam Forex!


Seorang pakar matematik W D Gann, menggunakan mathematik & kaedah
Astrology untuk menilik masa hadapan. Soalannya Adakah Anda Percaya?
Selepas kematiannya anaknya sendiri (John Gann) Tidak percaya dengan
teori bapanya.

Adakah kaedah sebenar menggunakan sciences & math yg dilakukan oleh org terdahulu dari kita semasa mereka melakukan Forex?



Bersambung...

pipsrider
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2008-12-26
Number of posts: 752
Job: Mengilat tajau / forex
Age: 40
Location: Dalam tajau / dunia bunian

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by pipsrider on 21st October 2009, 21:01

ok..sy mo keluar dulu ah...tapi sy menyampuk lagi...kita berbalik pada tajuk asal thread ni...

Pendapat sy ialah....

Setelah lebih 3 tahun dalam trading ni, dari forex ke saham ke komoditi dan seterusnya ke aramaiti, yang saya nampak ialah...trader sendiri yg silap...sy tetap dengan pendirian sy terdahulu..."ramai trader yg tidak mengetahui atau mengkaji kelemahan dan kekuatan indi, teknik atau sistem masing2"...

dan seterusnya, saya lapar sudah di Kedah ni....mo pigi makan..bah itu sja...


****************************************************************************************************
Teknik Penjejak Pips. FREE guide..Versi Melayu - http://www.fxprima.com/malay
Teknik Penjejak Pips. Mikro | Mini Akaun - http://www.primaforex.com
Kelab Toyota Rush Malaysia - http://www.rushmalaysia.com
Photography - http://www.lensadigital.com
Perfume Ori, Diskaun Hebat - http://jueperfume.com
FxPrima & TPP Radio - http://FxPrimacom.MyTeamToolbar.com
"DON'T CHASE THE MARKET, LET THE MARKET CHASE US"

Master IB AkFX
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-10-12
Number of posts: 139
Job: Master IB and Trader
Age: 39
Location: Section 27 Shah Alam

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by Master IB AkFX on 22nd October 2009, 00:15

Saya x niat untuk mengajar sesiapa pun, cuma nak sharing je
Dan perbincangan dialukan.
Maksud topik ni kenapa ramai trader kalah/rugi, tidak memberi maksud
Broker salah atau nak menipu trader jer!.
Cuma kita nak share kenapa 95% trader loss dalam market
jadi timbul pelbagai spekulasi antaranya:


95% Trader tidak mengunakan MM yang betul.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang Indicator.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang Custome Indicator.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang EA/Robot
95% Trader Bersikap Tamak.
95% Trader Hanya Tahu Basic Sahaja
95% Kelas Forex Menipu
yg ni TIDAK MENUDUH mana2 KELAS, cuma sebagai TRADER
kita kena berhati-hati dengan KELAS jenis ni
Sebab Saya pun Buat Kelas Juga...hehehhehe.

95% Trader X Pandai, Broker je Pandai.
95% Trader X tahu baca News/COT dll
95% Trader X tau apa itu Forex?

95% Broker memang Niat, untuk Kalahkan Trader?
yg ni TIDAK MENUDUH mana2 BROKER, cuma sebagai TRADER
kita kena berhati-hati dengan BROKER jenis ni.

95% Platform dari Broker tu delay/x accurate/requote
yg ni TIDAK MENUDUH sesiapa, cuma sebagai TRADER
kita kena berhati-hati memilih platform jenis ni.

95% Trader Tiada Plan/Perancangan Untuk Trade
95% bla bla bla....

Semua faktor tu kita diskus, so kenapa 95% ?

eto
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-10-15
Number of posts: 63
Job: exploiter
Age: 36
Location: vpn

Re: Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Post by eto on 22nd October 2009, 12:06

bagus bro.. teruskan....

Master IB AkFX
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-10-12
Number of posts: 139
Job: Master IB and Trader
Age: 39
Location: Section 27 Shah Alam

Forex Teori.

Post by Master IB AkFX on 10th November 2009, 11:46

Salam Semua

Maaf lambat update di forum ni ( lately busy ngan pelbagai aktivity )
Rujukan dibawah sebagai New Input kepada Trader.

Ketika KITA semua sedang mengkaji pasaran pertukaran mata wang, biasanya KITA menjumpai pelbagai teori ekonomi dan kaedah yang terlibat dalam pasaran Forex. Hal ini sangat penting bahawa " pelabur / peniaga memahami teori-teori yang terlibat.


Ada 4 daripada teori-teori ekonomi utama ini ketika KTA dalam FOREX ini.

Teori # 1 - BALANCE OF PAYMENTS
Ada dua segmen yang terlibat dengan sebuah Balance of Payment (BOP), yang merupakan senarai dari seluruh transaksi antara satu negara dalam tempoh masa tertentu. Ketika KITA sedang membincangkan BOP itu biasanya dibahas dari sudut STANDARD CAPITAL atau CURRENT ACCOUNTS. Ini adalah saiz kemasukan dan dalam bentuk pengeluaran dari suatu negara samada modal dan barang.

Biasanya, Teori BOP merujuk kepada COUNTRY CURRENT ACCOUNT berbanding dengan Modal . Ini digunakan untuk menentukan arah yang menuju ke mata wang didasarkan pada perdagangan barang nyata. Ketika suatu negara berjalan, current account yang besar dengan baik defisit atau surplus, kadar pertukaran kewangan dikatakan keluar daripada asasnya atau tidak seimbang. Penyesuaian harga mata wang perlu dilakukan.

Ketika suatu negara import melebihi eksport mereka, ini dianggap sebagai defisit dan biasanya mengurangkan nilai mata wang. Sebaliknya, bila melebihi eksport import, ada surplus dan EXCHANGE RATE biasanya akan naik nilainya.

Teori # 2 - Interest Rate parity
Hal ini terjadi ketika perbezaan antara dua negara yang Interest Rate adalah sama dengan perbezaan antara kadar pertukaran FORWARD EXCHANGE berbanding dengan SPOT EXCHANGE VALUE. Karena hubungan antara INTEREST RATE dan kedua nilai tersebut, INTEREST RATE PARTY memainkan peranan yang sangat signifikan di pasaran Forex.
Boleh juga difikirkan bahawa jika tidak ada perbezaan dalam INTEREST RATE, perbandingan antara dua Negara, maka kemungkinan besar tidak akan ada kesempatan untuk mendapat keuntungan dalam kewangan. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa tiada risiko , kerana itu ia menggagalkan banyak harapan untuk mendapatkan kewangan melalui pelaburan.


Teori # 3 - International Fisher Effect (IFE)
Teori ini pada asasnya menyatakan bahawa setiap perubahan yang DIHARAPKAN dalam perubahan CURRENCY RATE antara dua negara kurang LEBIH KURANG SAMA dengan ukuran dasar Perbezaan INTERST RATE antara kedua negara.
Teori menunjukkan bahawa kadar pertukaran antara dua negara harus Flactuate
berdasarkan jumlah yang paling hampir dengan Nilai Interest Rate tersebut.

Jika INTEREST lebih rendah di salah satu negara berbanding dengan yang lain, maka
dalam hal ini Teori EXCHANGE RATE ini boleh diramal.



Teori # 4 - Purchasing Power parity (PPP)
Menjangkakan jumlah penyesuaian/perubahan yang diperlukan antara dua kadar pertukaran negara sehingga nilaiannya mejadi ukuran utk Kuasa Beli dlm sesuatu negara.

Teori menunjukkan bahawa PRICE LEVEL dari kedua negara yang bersangkutan harus sama apabila perubahan EXCHANGE RATE ini lengkap. Teori juga juga mencadangkan
bahawa "LAW of ONE PRICE" di mana harga barang sama dalam basic global.


http://www.secretsuccessmanagementforex.com/testimoni-f15.html

    Current date/time is 18th April 2014, 13:59