SABAH FOREX (SFX)

Sabah Forex (SFx) merupakan forum terbuka yang direka khas untuk membantu warga Sabah yang berminat untuk menceburi dunia Forex. Dalam forum ini, tema utama ialah perbincangan,perkongsian & pembelajaran tentang Forex.

APA ITU LEVERAGE?

Share

paraivagas
Board Veteran
Board Veteran

Registration date: 2008-09-02
Number of posts: 3291
Job: Buy Sell Currency
Age: 31
Location: Kota Marudu - Kota Kinabalu - Lahad Datu - (Now in KUDAT)

APA ITU LEVERAGE?

Post by paraivagas on 8th November 2008, 22:06

Leverage adalah membawa maksud “margin jaminan”. Sebagai contoh sekiranya kamu mempunyai modal permulaan di dalam pasaran forex atau saham sebanyak 100usd. Maka sekiranya satu leverage dikenakan adalah 1:100 itu bermakna kamu diberi hak oleh sesuatu platform forex untuk melakukan pembelian 100 x ganda lebih besar dari dana atau modal yang kamu miliki. Ini bermakna dengan nilaian modal 100usd kamu boleh diberikan dana untuk membeli matawang bernilai 10,000usd. Secara tidak langsung dengan modal pelaburan yang terbatas ini kamu boleh melalukan transaksi pada volume dagangan yang lebih besar.

Setiap platform forex menawarkan leveragenya yang tersendiri. Dalam hal ini leverage yang lebih besar boleh memberikan keuntungan atau kerugian yang lebih besar. Begitu juga sebaliknya dengan menawarkan leverage yang kecil maka kerugian dan keuntungan adalah pada nilaian yang lebih kecil. Di sini saya tunjukkan kepada kamu contoh leverage:-

Leverage 1:100
Modal 100usd
Pelaburan dibenarkan 100usd x 100 = 10,000usd


****************************************************************************************************

   
   
   
   
   
 

sinukab
Valued Contributor
Valued Contributor

Registration date: 2009-02-07
Number of posts: 1096
Job: baru belajar memorex
Age: 34
Location: Pitas & Beaufort Sabah

Re: APA ITU LEVERAGE?

Post by sinukab on 22nd February 2009, 09:14

ooo, penting pula pengetahuan leverage ni kan.. Very Happy


Last edited by SinukabFX on 17th May 2009, 11:12; edited 1 time in total

parangmulau
Active Poster
Active Poster

Registration date: 2009-01-22
Number of posts: 305
Job: jurugambar/memorex
Age: 33
Location: Kinabatangan

Re: APA ITU LEVERAGE?

Post by parangmulau on 17th May 2009, 02:46

Pemahaman untuk leverage:

1:100 kalu anda open 1lot bersamaan 1000usd di gunakan dr equity anda
1:200 kalu anda open 1lot bersamaan 500usd di gunakan dr equity anda
1:400 kalu anda open 1lot bersamaan 250usd di gunakan dr equity anda
1:500 kalu anda open 1lot bersamaan 200usd di gunakan dr equity anda

1:100 kalu anda open 0.1lot bersamaan 100usd di gunakan dr equity anda
1:200 kalu anda open 0.1lot bersamaan 50usd di gunakan dr equity anda
1:400 kalu anda open 0.1lot bersamaan 25usd di gunakan dr equity anda
1:500 kalu anda open 0.1lot bersamaan 20usd di gunakan dr equity anda

Pemahaman untuk nilai 1 pips..ia bergantung kepada jumlah lot yg anda masuk untuk setiap post:

1lot = 1pips = 10usd
0.1lot = 1pips = 1usd
0.01lot = 1pips = 0.10usd
0.001lot = 1pips - 0.01usd

p/s: ini berdasarkn pair GU ngan EU. Nilai pips tidak sama bagi setiap pair.

Maka dengan ini, apa yang perlu anda paham ialah:

1) Penggunaan leverage adalah untuk mengurangkn atau menambah jumlah yg di gunakan untuk masuk post.
2) Leverage membolehkn anda masuk post mengikut jumlah equity yang anda ada di dalam akaun.

pasal sy jahil bab MM nie.. sy bawa input ni dari forum jiran kita.. bagi sy yg newbie ni mmg bikin bingung bah cerita pasal leverage ni.. apa yg sy faham dari input di atas tu klu modal kita kecil leverage yg sesuai adalah 1:500 ini kerana dgn leverage yg besar membolehkan kita mengawal nilai yg besar dgn modal yg kecil.. klu silap betulkan k..

ismailh
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2009-02-12
Number of posts: 631
Job: Memorex
Age: 47
Location: Kota Kinabalu

Re: APA ITU LEVERAGE?

Post by ismailh on 17th May 2009, 20:06

tq tuan parangmulau... info yang sangat berguna utk newbie ....

Steadykauboss
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-05-15
Number of posts: 115
Job: Memorex
Age: 33
Location: Sabah

Re: APA ITU LEVERAGE?

Post by Steadykauboss on 17th May 2009, 20:20

saya ni baru sj buka real acc... ttg pips ni saya kurang minat sb kurang faham... apa yg saya tengok ialah bukan pips tp keuntungan/kerugian dollar saya... Very Happy bila sdh untung, saya tdk kisah apa nilainya dlm bentuk pips...


****************************************************************************************************
Make it simple but effective...

ismailh
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2009-02-12
Number of posts: 631
Job: Memorex
Age: 47
Location: Kota Kinabalu

Re: APA ITU LEVERAGE?

Post by ismailh on 17th May 2009, 20:36

Bagi saya benda ni penting juga terutama utk MM... bagi modal yg kecik2 mcm saya ni perlu kena tau benda ni..
baru boleh manage tu margin... kalau nda cepat lah makcik marginah tu datang..

parangmulau
Active Poster
Active Poster

Registration date: 2009-01-22
Number of posts: 305
Job: jurugambar/memorex
Age: 33
Location: Kinabatangan

Re: APA ITU LEVERAGE?

Post by parangmulau on 17th May 2009, 21:40

@ ismailh- ok bah tuan sy pun masi belajar2 lagi ni.. kadang fokus TA jak terlupa plk MM heheheh..
@ steadykoboss- tuan bole tau setup account ko contoh leverage dan nilai minima per pips.. setup MM di demo dgn real sama ka.. lol!

deviantfx
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2009-04-25
Number of posts: 880
Job: changing IP Address
Age: 28
Location: behind the firewall

Re: APA ITU LEVERAGE?

Post by deviantfx on 18th May 2009, 01:16

saya rasa leverage adalah bahaya
In finance, leverage (or gearing because of its analogy with a gearbox) is borrowing money to supplement existing funds for investment in such a way that the potentia tongue l positive or negative outcome is magnified and/or enhanced.[1] It generally refers to using borrowed funds, or debt, so as to attempt to increase the returns to equity. Deleveraging is the action of reducing borrowings.[1]

leverage = pinjaman
pinjaman = along...tension..tension...tension...hutang
deviantfx = no hutang hutang....
deviantfx = say no to leverage bounce


****************************************************************************************************
Don't take advantage of others, don't let others take advantage of you and

Say what you mean, mean what you say

Join My Affiliate, And I Return 0.6 pip to you
Email Me Your Detail At v8_purple@yahoo.com
Your Detail - username at Marketiva
Your Email - so i can keep in touch with you
Your account - liberty reserve number

    Current date/time is 1st August 2014, 19:49