SABAH FOREX (SFX)

Sabah Forex (SFx) merupakan forum terbuka yang direka khas untuk membantu warga Sabah yang berminat untuk menceburi dunia Forex. Dalam forum ini, tema utama ialah perbincangan,perkongsian & pembelajaran tentang Forex.

Sebab RUGI dalam forex

Share

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 4th July 2009, 11:20

First topic message reminder :

Sekadar kongsi pengalaman.......
Ku tuliskan ... catatan-catatan lama dari buku catatan forex ku yang sudah lusuh tanpa kulit...
Sebab aku RUGI
1. Tamak, nampak macam naik aku terus post buy, tiba candelstik tukar turun aku terus buka sell.
2. Modal kecil tapi nak untung besar ( yang aku kira berapa USD aku dapat hari ini, berapa pips aku dapat tak penting). Sepatutnya berapa pips yang kita dapat secara konsistes sehari yang kita utamakan... sebab USD secara sendirinya akan boleh jadi besar kalau modal kita dah bertambah besar.
3. Tak ada Money Management. guna melabihi 20 % drp modal. Sebaiknya guna saja bawah 10 % atau bawah 5 %.
4. Suka tanggung pips merah yang banyak, sayang bila mau cut loss, ujung2 margin call. Tak tahu pasal SWITCHING... menutup posisi -Ve buka posisi berlawanan kalau kita dah tersalah entry.. SWITCHING hanya dilakukan bila predikasi keuntungan melebihi nilai kerugian yang pertama.
5.Aku sukasangat predict bila market akan turun. Seharusnya tunggu saja kalau trend tengah naik ikuti saja sampai masanya tentu saja dia akan berubah sendiri. ( Trade melawan arah) tak sadar diri yang kita ini cuma traider kecil...
6.Tak fahan tentang konsef forex.
7.Tak ada sifat sabar... menunggu masa sesuai untuk masuk market.
8. Selalu ada rasa balas dendam terhadap market...kalau ketika ini aku loss... aku terus mau cober buka post banyak-banyak guna margin sampai 60 % tatap akaun bagulung lah jawabnya.. Seharusnya:
a. Ketika lost-- Relakan dan pelajari dimana kekurangannya @silapnya
b. Sabar ketika los sama seperti tenang ketika profit.
c. Sabar Menunggu--- tunggu kesempatan terbaik untuk masuk market. kalau yang pertama loss atau kena Stop Los yang kedua perlu berhati2.
e. Jika Los terlalu Besar.... Baik berehat seketika sementara waktu mental kita kembali tenang.@ steddyyyy
9. Mental tak stedyyyy. Selalu Kabak-Kabak umpama baru habis berlari 100 m lawan Si Bolt.
10. Trade tanpa sistem, yang konsisten....

Moga kita semua dapat mengambil iktibar @ pengajaran daripada setiap yang kita lalui. Tanyalah kepada diri sendiri ketika loss ...kenapa kita los? ketika profit ...kenapa kita profit? belajar daripada kesliapan sendiri mahupun pengalaman orang lain.....setiap kesiliapan yang kita lalui akan menjadikan kita lebih kuat... untuk lebih berjaya pada masa depan...... ya... Ilmu lah segala-galanya " ORANG YANG BERJAYA ADALAH ORANG YANG BERILMU DALAM BIDANG YANG MEREKA CEBURI... DENGAN ILMU TENTU BOLEH...
Kalau semata-mata bergantung kepada nasib baru dapat pips hijau....aku rasa FOREX bukan tempatnya.
Tak kisah apapun teknik yang anda pakai.... Kita guna TPP kah, Indikah.... atau apa saja yang kita temui... yang penting kita dapat trade dad dapat keuntungan SECARA KONSISTEN. setialah kita dengan sistem trade yang telah kita bangunkan... yang penting ada untung..... tak banyak pun tak apa itu rezeki namanya....asalkan jangan rugi. kalau rugi sikit pun tak apa jua (belajar namanya) asalkan tak rugi banyak


Sampai jumpa lagi...

gone2bal
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-12
Number of posts: 162

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by gone2bal on 12th July 2009, 03:09

salam semua..

baru sia baca satu thread suda saya sadar betapa budunya saya..
baru try virtual 3 ari suda berani2 pigi mintak tukul main live.. begitu byk yg kamu cakap nie sia ndak paham rupanya..

kalo camnie sia kana kasi abis baca buku dulu nie br bule start trading.. harap kawan cnie bule la tlg2 sia kasi mendalam ilmu kii..

sinukab
Valued Contributor
Valued Contributor

Registration date: 2009-02-07
Number of posts: 1097

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by sinukab on 12th July 2009, 12:29

gone2bal wrote:salam semua..

baru sia baca satu thread suda saya sadar betapa budunya saya..
baru try virtual 3 ari suda berani2 pigi mintak tukul main live.. begitu byk yg kamu cakap nie sia ndak paham rupanya..

kalo camnie sia kana kasi abis baca buku dulu nie br bule start trading.. harap kawan cnie bule la tlg2 sia kasi mendalam ilmu kii..
ba gaman... palan2 ko explore ni fsf... banyak benda kita bole belajar sini ni.. dari yg sinang sampai yg bikin paning kepala ada.. tapi bukan sitaut la.. hihi

gone2bal
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-12
Number of posts: 162

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by gone2bal on 12th July 2009, 13:59

jan ko trade kalo ndak tau papa cam sia..

rachel
Valued Contributor
Valued Contributor

Registration date: 2008-09-10
Number of posts: 1004

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by rachel on 13th July 2009, 00:47

gone2bal wrote:jan ko trade kalo ndak tau papa cam sia..

ya btl tu hihi samalah kita ni Smile

gone2bal
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-12
Number of posts: 162

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by gone2bal on 13th July 2009, 00:57

rachel wrote:
gone2bal wrote:jan ko trade kalo ndak tau papa cam sia..

ya btl tu hihi samalah kita ni Smile

tp sia rasa ko lagi terrer nie dr sia nie.. sia baru 2 minggu.. ibarat sasad belum pn picah kulit.. baru basah2 sikitt...
tula sia bilang.. tlg sia.. kmu indak picaya..

sambung.. jgn trade kalo ko blum bayar strmx.. nnt jd cam sia tue ari.. tggu dia trun.. tp ndak mo.. sia heran la.. satu kali reconnect ndak mo, reset modem pn ndak mo juga.. sia angkat gagang, ada sumandak sambut.. satu kali on balik.. nah 100++ pip sia kana panggil auntie majin..

jan kestau org.. malu nie sia..

rachel
Valued Contributor
Valued Contributor

Registration date: 2008-09-10
Number of posts: 1004

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by rachel on 13th July 2009, 01:01

gone2bal wrote:
rachel wrote:
gone2bal wrote:jan ko trade kalo ndak tau papa cam sia..

ya btl tu hihi samalah kita ni Smile

tp sia rasa ko lagi terrer nie dr sia nie.. sia baru 2 minggu.. ibarat sasad belum pn picah kulit.. baru basah2 sikitt...
tula sia bilang.. tlg sia.. kmu indak picaya..

sambung.. jgn trade kalo ko blum bayar strmx.. nnt jd cam sia tue ari.. tggu dia trun.. tp ndak mo.. sia heran la.. satu kali reconnect ndak mo, reset modem pn ndak mo juga.. sia angkat gagang, ada sumandak sambut.. satu kali on balik.. nah 100++ pip sia kana panggil auntie majin..

jan kestau org.. malu nie sia..

ndak terrer ni sy, bah sy ndak kastau org...diam2 ja sy ni hehe Smile sy slalu kalah sama psikologi n emosi klau trade ni...tu la kelemahan sy yg utama, yg numbur 2 ialah tamak cyclops

gone2bal
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-12
Number of posts: 162

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by gone2bal on 13th July 2009, 01:06

rachel wrote:
gone2bal wrote:
rachel wrote:
gone2bal wrote:jan ko trade kalo ndak tau papa cam sia..

ya btl tu hihi samalah kita ni Smile

tp sia rasa ko lagi terrer nie dr sia nie.. sia baru 2 minggu.. ibarat sasad belum pn picah kulit.. baru basah2 sikitt...
tula sia bilang.. tlg sia.. kmu indak picaya..

sambung.. jgn trade kalo ko blum bayar strmx.. nnt jd cam sia tue ari.. tggu dia trun.. tp ndak mo.. sia heran la.. satu kali reconnect ndak mo, reset modem pn ndak mo juga.. sia angkat gagang, ada sumandak sambut.. satu kali on balik.. nah 100++ pip sia kana panggil auntie majin..

jan kestau org.. malu nie sia..

ndak terrer ni sy, bah sy ndak kastau org...diam2 ja sy ni hehe Smile sy slalu kalah sama psikologi n emosi klau trade ni...tu la kelemahan sy yg utama, yg numbur 2 ialah tamak cyclops

kalo sia la.. drg tue mmg slalu la belumba-lumba mo numbur satu..

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 17th July 2009, 20:02

Hai.....semoga anda semua ceria kerana kutipan pips anda konsisten.....dari hari-kehari...

Suatu ketika aku selalu rugi...
Sebab aku selalu langgar peraturan yang aku buat sendiri.
Antara perkara-perkara yang patut aku tahu dan patuhi sebelum masuk market ialah:

1. Aku perlu fokus apa pair yang hendak aku masuk.

2.Aku harus tahu dan menyedari berapa kekuatan margin aku untuk bertahan di market.

3. Aku harus tahu untuk keselamatan gunakan hanya 5 % sahaja dari modal.

4.Aku harus tahu berapa lot, berapa pips target profit, berapa target stop loss.( kadar kerugian yang sanggup aku tanggung ketika trade)

5. Aku harus tahu apakah trend yang sedang terjadi, D1? H4 ? 1H ? 30M? 5 M . Adakah harga semasa merupakan harga di permulaan trend? @ dipertengahan @ dipenghujung trend?

6. Aku harus tahu pada time frame mana aku harus entry @ buat PO.

7. Aku harus sabar menunggu... hanya apabila masa sesuai sahaja baru buat entry @ PO

8. Aku harus Off PC atau buat kerja lain bila target dah capai.

9. Aku harus tahu kenapa aku profit? kenapa aku loss ?

10. Aku harus tahu memegang harapan kosong agar market akan turun kembali setelah posisi sell menghasilkan pips -ve yang banyak hanya akan membawa kerugian yang lebih besar tanpa kita sedari.

11. Aku harus tahu kalau aku sibuk dengan kerja lain, tak perlulah masuk market. Nanti tak ada fokus? Ingatlah Peluang selalu terjadi berulang-ulang.... hari ni tak dapat esok masih ada.

12. Kalau dah tahu mental dan fizikal hari ini tak stedy...mungkin penat.....atau kurang sihat...janganlah pandai-pandai nak on pc...nanti keputusan untuk masuk market jadi tak Ngam...profit yang diharap... loss pula yang dapat.

13. Aku harus bersyukur...biarpun dapat profit sikit pada hari ini. Sebab sikit-sikit pun lama2 boleh tahan jua jadinya.

... Kalau nak diteruskan lagi sebenarnya banyak lagi peraturan-peraturan yang aku buat sendiri untuk diri aku yang aku langgar.....Kesimpulannya tak guna juga kita selalu buat peraturan sendiri sedangkan kita selalu langgar semua peraturan yang telah ditetapkan.

Apapun moga trade kita minggu depan lebih baik daripad minggu ini....

RAS
.

Derozza
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-05-17
Number of posts: 198

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by Derozza on 18th July 2009, 11:08

heheh.. ini la yg perlu ada kepada semua trader.. apa lagi kalau mcm sy ni.. heeh.. jan pandai2 masuk market kalau blm birak.hahahaha.. sorry tuan punya forum.. main2 ja ba.. Laughing Laughing Laughing

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 20th July 2009, 12:22

Salam Bro....

Ok Bah Kalau kau.....

Kalau tn... ada pengalaman pasal rugi.... tulis2 lah. Berkongsi pandangan lah kita semua di forum ini. Saya yakin disebalik kegagalan itu tentu saja ada pengajarannya.. dan disitulah ada jalan petunjuk kearah kejayaan.

Kegagalan sesungguhnya bukan penghalang kepada kejayaan kita...... Sebenarnya itulah titik permulaan untuk kita berjaya...


RAS

RMwin79
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-02-26
Number of posts: 260
Job: trading
Age: 34
Location: kota kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RMwin79 on 20th July 2009, 12:50

salah 1 sebab rugi dlm forex sbb.... ikut VII hahahaha...
jgn marah.... Laughing silent

tradercafes
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-04-04
Number of posts: 220
Job: Trade
Age: 39
Location: Kota Kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by tradercafes on 20th July 2009, 13:11

salam pips sume..

Saya pun masih lagi selalu rugi... sekarang acc pun setiap bulan MC.. tapi saya depo kecik2 aje paling besar saya depo 3o USD sebab saya masih dalam proses belajar... utk makluman saya baru juga main forex ni awal tahun 2009.. tapi mengikuti perkembangan sejak tahun 1998 lagi.. saya mula dengan demo 1000 USD... pun mc kekekeke tapi bagi saya kalau mau belajar biar boleh feel keadaan sebenar so saya nekad buka live acc dengan amaun yg kecik..bermula awal feb.. setakat ni paling lama saya boleh bertahan daripada mc satu bulan.... mebi nisbah untung-rugi 30:70..

Saya rugi selalunya sebab tamak... nda pandai cukup dengan keuntungan yg ada.. mula target 50 pips lepas tu nda puas mau lagi 100 pips... nda jua puas mau jugak 200 - 300 pips sehari.. afro . Keke sekarang ni pun masih cari system yg boleh kasi 400 -500 pips sehari kalau boleh kekekeke..

Bukan nya apa.. bagi saya buka live acc dengan amaun yg kecik lebih mencabar kerana senantiasa mau cepat untung sampai 100 usd.. dalam masa yg singkat kekeke.. Twisted Evil . Saya pernah cuba demo depo 3000 USD.. dan pernah profit sampai 15K dalam masa satu minggu, manakala mc dalam masa paling singkat 2 hari Laughing ..

Sekarang saya cuba apply MM pula.. so setakat ni sdh mau masuk 2 bulan belum lagi mc syukur kekeke...dan target profit saya cuba ikut analisa jer.. maksudnya kalau base on my analisa suruh close saya mesti close tu post..

satu lagi yang bikin rugi main-main buka jer post terus tanpa anlisa yg teliti Razz .. sebenarnya ini pun berkaitan dgn tamak jugak sebab mau cepat untung jer..wakakaka..dan malas mau buat analisa.. konfiden konon dengan analisa semalam Embarassed

Apa pun yang paling menyeronokan adalah proses belajar..walau pun ada kekadang menyakitkan sebab selalu MC hehehehe...

Nda hairan la hanya 80 % yg berjaya dalam forex.. Sebab dalam forex kekuatan yg utama bukan mengejar seberapa banyak kita boleh untung setiap kali buka post.. tapi berapa minima kerugian yang boleh diselamatkan setiap kali trade..

Trimas..


****************************************************************************************************
Trader Cafe's - nak berkenal-kenalan..ani facebook ku, boleh add

Trader Cafe's - blog

ismailh
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2009-02-12
Number of posts: 631
Job: Memorex
Age: 47
Location: Kota Kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by ismailh on 20th July 2009, 13:26

RMwin79 wrote:salah 1 sebab rugi dlm forex sbb.... ikut VII hahahaha...
jgn marah.... Laughing silent

Shocked alien Twisted Evil lol!

nazz
Active Poster
Active Poster

Registration date: 2009-07-04
Number of posts: 450
Job: Make money, Trading fx dan Enjoy
Age: 26
Location: W P Labuan

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by nazz on 20th July 2009, 13:36

lol!

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 20th July 2009, 16:38

tradercafes wrote:salam pips sume..

Saya pun masih lagi selalu rugi... sekarang acc pun setiap bulan MC.. tapi saya depo kecik2 aje paling besar saya depo 3o USD sebab saya masih dalam proses belajar... utk makluman saya baru juga main forex ni awal tahun 2009.. tapi mengikuti perkembangan sejak tahun 1998 lagi.. saya mula dengan demo 1000 USD... pun mc kekekeke tapi bagi saya kalau mau belajar biar boleh feel keadaan sebenar so saya nekad buka live acc dengan amaun yg kecik..bermula awal feb.. setakat ni paling lama saya boleh bertahan daripada mc satu bulan.... mebi nisbah untung-rugi 30:70..

Saya rugi selalunya sebab tamak... nda pandai cukup dengan keuntungan yg ada.. mula target 50 pips lepas tu nda puas mau lagi 100 pips... nda jua puas mau jugak 200 - 300 pips sehari.. afro . Keke sekarang ni pun masih cari system yg boleh kasi 400 -500 pips sehari kalau boleh kekekeke..

Bukan nya apa.. bagi saya buka live acc dengan amaun yg kecik lebih mencabar kerana senantiasa mau cepat untung sampai 100 usd.. dalam masa yg singkat kekeke.. Twisted Evil . Saya pernah cuba demo depo 3000 USD.. dan pernah profit sampai 15K dalam masa satu minggu, manakala mc dalam masa paling singkat 2 hari Laughing ..

Sekarang saya cuba apply MM pula.. so setakat ni sdh mau masuk 2 bulan belum lagi mc syukur kekeke...dan target profit saya cuba ikut analisa jer.. maksudnya kalau base on my analisa suruh close saya mesti close tu post..

satu lagi yang bikin rugi main-main buka jer post terus tanpa anlisa yg teliti Razz .. sebenarnya ini pun berkaitan dgn tamak jugak sebab mau cepat untung jer..wakakaka..dan malas mau buat analisa.. konfiden konon dengan analisa semalam Embarassed

Apa pun yang paling menyeronokan adalah proses belajar..walau pun ada kekadang menyakitkan sebab selalu MC hehehehe...

Nda hairan la hanya 80 % yg berjaya dalam forex.. Sebab dalam forex kekuatan yg utama bukan mengejar seberapa banyak kita boleh untung setiap kali buka post.. tapi berapa minima kerugian yang boleh diselamatkan setiap kali trade..

Trimas..

Jangan Risau Bro....

Dengan keinginan yang tinggi untuk sukses dalam forex ini... tentu saja menjadikan kita sebagai orang kuat mencari ilmu dalam bidang forex.... yang nampak macam senang... tapi bila dah live... macam susah pula jadinya.

Apa pun bro teruskan usaha anda... sesungguhnya anda semakin hampir dengan kejayaan.... hanya beberapa langkah saja lagi....

Teruskan usaha anda.

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 21st July 2009, 21:27

Salam ....semua member2 FSF
Semoga hari ini ... cara trade kita bertambah mantap...

Satu lagi penyebab utama kenapa aku selalu rugi.... Mental @ psikologi aku selalu kuat gila-gila ....tapi salah tempat dan masa.

Buktinya.... aku selalu close profit yang kecil....7 - 10 pips... sebab hati aku +7 pips bertukar jadi -ve. Tapi yang aku hairan bila -ve aku selalu kata dalam hati... ok lagi ni....
tentu harga akan naik balik..... sehinggalah -ve yang mulanya puluh2 sudah jadi ratus-ratus.
Selalu aku fikir ... kenapa selalu jadi begini??????

Bila dah kena margin call baru menyesal...... kenapa tak cut loss awal Sad Crying or Very sad

Adakah anda juga menghadapi masalah yang sama........atau pernah melaluinya....
Macamana mengatasinya aku masih mencari jawapannya....

RAS

nazz
Active Poster
Active Poster

Registration date: 2009-07-04
Number of posts: 450
Job: Make money, Trading fx dan Enjoy
Age: 26
Location: W P Labuan

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by nazz on 21st July 2009, 22:18

kepercayaan karut selalu menjadi punca rugi... Trend naik di sangka akan jatuh...jadi open la posisi SELL(lawan trend)....
Harga negatif di sangka akan jadi positif....(tapi makin jadi negatif)... bila dah berpuluh2 negatif, masih percaya pula ia boleh jadi positif.... hehehe... psikologi......

fradze
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-01-01
Number of posts: 199
Job: yang siuk sadap
Age: 93
Location: kk

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by fradze on 21st July 2009, 22:23

owh.. biasa tu bos... sy pun mmg ada personaliti macam tu.. kalau sy, selepas buat analisis... masuk order.. set TP dan SL... pastu terus close mt4..buat benda lain selain forex.. check mlm atau esok pagi.. cara ni baik untuk elakkan emosi yang ikut trading... biarkan sistem kita trade utk kita...

ismailh
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2009-02-12
Number of posts: 631
Job: Memorex
Age: 47
Location: Kota Kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by ismailh on 21st July 2009, 22:24

nasy8 wrote:kepercayaan karut selalu menjadi punca rugi... Trend naik di sangka akan jatuh...jadi open la posisi SELL(lawan trend)....
Harga negatif di sangka akan jadi positif....(tapi makin jadi negatif)... bila dah berpuluh2 negatif, masih percaya pula ia boleh jadi positif.... hehehe... psikologi......

setuju sangat.. ini lah yg selalu saya alami... nda tau mcm mana mau kasi hilang penyakit ni...

nazz
Active Poster
Active Poster

Registration date: 2009-07-04
Number of posts: 450
Job: Make money, Trading fx dan Enjoy
Age: 26
Location: W P Labuan

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by nazz on 21st July 2009, 22:37

Actually masalah yg saya sebutkan tu adalah disebabkan kurang pengetahuan dan suka ikut perasaan dlm trading... adaka patut sesuka hati meramalkan pasaran akan jatuh tanpa merujuk fundmental dan teknikal.... Lagi satu, pasal harga..kalau dah negatif tu close la cepat2...x perlu nak berharap sgt ia akan jadi positif kecuali momentum pasaran kuat baru la bleh naik semula..tapi kalau kita sendiri pun ragu2... alamatnya Majerin Call ler........

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 21st July 2009, 22:42

nasy8 wrote:Actually masalah yg saya sebutkan tu adalah disebabkan kurang pengetahuan dan suka ikut perasaan dlm trading... adaka patut sesuka hati meramalkan pasaran akan jatuh tanpa merujuk fundmental dan teknikal.... Lagi satu, pasal harga..kalau dah negatif tu close la cepat2...x perlu nak berharap sgt ia akan jadi positif kecuali momentum pasaran kuat baru la bleh naik semula..tapi kalau kita sendiri pun ragu2... alamatnya Majerin Call ler........

Betul juga apa yang u katakan tu Bro....
Inilah bah masalah aku,..... Harap2 aku dapat membuang tabiat ini.

Thanks

ismailh
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2009-02-12
Number of posts: 631
Job: Memorex
Age: 47
Location: Kota Kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by ismailh on 21st July 2009, 22:51

Satu lagi mslh saya.. walaupun dah buat analisis tapi selalu nda yakin dgn analisis sendiri.. pada hal kalau tahan psikologi tu memang betul sdh analisis yg dibuat.. tapi selalu dlm kepala tu cakap .. eh betul kah analisis aku ni.. bila -ve pula.. mula sdh bingung .. mcm salah pula aku buat ni... adeh aku pun nda tau mcm mana mau cakap ooooo...

tradercafes
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-04-04
Number of posts: 220
Job: Trade
Age: 39
Location: Kota Kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by tradercafes on 22nd July 2009, 04:48

ismailh wrote:Satu lagi mslh saya.. walaupun dah buat analisis tapi selalu nda yakin dgn analisis sendiri.. pada hal kalau tahan psikologi tu memang betul sdh analisis yg dibuat.. tapi selalu dlm kepala tu cakap .. eh betul kah analisis aku ni.. bila -ve pula.. mula sdh bingung .. mcm salah pula aku buat ni... adeh aku pun nda tau mcm mana mau cakap ooooo...

Saya pun menghadapi masalah yg sama bro...biasanya keadaan begini disebabkan kurang kajian kekekeke sebab tu kita kena cuba method kita dulu guna acc demo paling kurang 2 bulan.. satu lagi jangan hanya bergantung dengan teknikal analisa.. belajar-belajar buat fundamental analysis gabungkan sekali... mesti mengetop trading skill tu..


****************************************************************************************************
Trader Cafe's - nak berkenal-kenalan..ani facebook ku, boleh add

Trader Cafe's - blog

tradercafes
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-04-04
Number of posts: 220
Job: Trade
Age: 39
Location: Kota Kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by tradercafes on 22nd July 2009, 05:10

nasy8 wrote:Actually masalah yg saya sebutkan tu adalah disebabkan kurang pengetahuan dan suka ikut perasaan dlm trading... adaka patut sesuka hati meramalkan pasaran akan jatuh tanpa merujuk fundmental dan teknikal.... Lagi satu, pasal harga..kalau dah negatif tu close la cepat2...x perlu nak berharap sgt ia akan jadi positif kecuali momentum pasaran kuat baru la bleh naik semula..tapi kalau kita sendiri pun ragu2... alamatnya Majerin Call ler........
Ya banar nya mu atu... kekekee nya orang tua-tua " Trade with u chart and don't married with u position" lol!


****************************************************************************************************
Trader Cafe's - nak berkenal-kenalan..ani facebook ku, boleh add

Trader Cafe's - blog

Derozza
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-05-17
Number of posts: 198
Job: Kurik duit forex...
Age: 30
Location: Kota Kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by Derozza on 22nd July 2009, 08:18

tradercafes wrote:
nasy8 wrote:Actually masalah yg saya sebutkan tu adalah disebabkan kurang pengetahuan dan suka ikut perasaan dlm trading... adaka patut sesuka hati meramalkan pasaran akan jatuh tanpa merujuk fundmental dan teknikal.... Lagi satu, pasal harga..kalau dah negatif tu close la cepat2...x perlu nak berharap sgt ia akan jadi positif kecuali momentum pasaran kuat baru la bleh naik semula..tapi kalau kita sendiri pun ragu2... alamatnya Majerin Call ler........

Ya banar nya mu atu... kekekee nya orang tua-tua " Trade with u chart and don't married with u position" lol!

Heheh.. Memang akan jadi kepada semua mcm tu. ini membuatkan trade fail. Bagi saya kalau saiko ni... memang susah juga o.. pasal tu design satu robot yg boleh lawan saiko ni.. analysis on ther suda. tp bila terfloat.. takut trus... tp kalau robot inda takut.. janji robot suda ikut apa yg saya arah. sudah buat analysis yg perlu. then open order. bila sy tgk. arah trend memang betul. tp tau la ni market kan ada naik turun. terfloat la.. takut trus saya. tp sy belajar tahan saiko.. saya ikut mcm robot.. buang perasaan human being. janji semua analysis cukup.. tiada masalah... memang 100% hit.

Sejak itu.. robot mengajar saya untuk buang perasaan bila masuk order. Satu lagi membuat kan saya ada masalah ialah byk buka pair.. terbingung.. trus.. kalau byk mau tgk.. last saya buat satu cek list. bagi setiap pair kalau cukup cek list dia.. then saya open order... tp sy bukan full time trader.. kerja juga...siang malam pn berapa jam ja sy boleh effort buat analysis...

selepas bikin panas saya tiada masa mau analysis sy trus buat robot sendiri.. untuk tlg saya analysis n open trade... so far saya tiada masalah...heheheh


****************************************************************************************************
Trade with Me.
Copy my trade. We make profit together. Cheers

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 22nd July 2009, 21:24

nasy8 wrote:kepercayaan karut selalu menjadi punca rugi... Trend naik di sangka akan jatuh...jadi open la posisi SELL(lawan trend)....
Harga negatif di sangka akan jadi positif....(tapi makin jadi negatif)... bila dah berpuluh2 negatif, masih percaya pula ia boleh jadi positif.... hehehe... psikologi......

"KEPERCAYAAN KARUT" TREND SEDANG NAIK DISANGKAKAN AKAN JATUH"
Sungguh besar maknanya ..... kalau dihayati...
Akan ku catatkan ungkapan ini didalam buku catatan forex ku... agar aku tidak lupa lagi dengan keparcayaan karut separti ini.

Thanks buat saudar nasy8

kk81
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-03-08
Number of posts: 220
Job: Business
Age: 32
Location: KK

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by kk81 on 22nd July 2009, 22:32

Psycho war is crucial.... Very Happy

Derozza
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-05-17
Number of posts: 198
Job: Kurik duit forex...
Age: 30
Location: Kota Kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by Derozza on 22nd July 2009, 23:15

heheh.. buli pakai tu..heheh Laughing Laughing


****************************************************************************************************
Trade with Me.
Copy my trade. We make profit together. Cheers

nazz
Active Poster
Active Poster

Registration date: 2009-07-04
Number of posts: 450
Job: Make money, Trading fx dan Enjoy
Age: 26
Location: W P Labuan

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by nazz on 23rd July 2009, 00:41

confused
Psycho war???

kk81
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-03-08
Number of posts: 220
Job: Business
Age: 32
Location: KK

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by kk81 on 23rd July 2009, 00:51

nasy8 wrote:confused g
Psycho war???

Cari ja broker yg takda caj komisen....tiguk ja stoch pun cukup..so, yg penting kekuatan psycho tu ja bah...


****************************************************************************************************
To Open An Account With Deltastock
http://www.deltastock.com/?acs=ref75q45x

deviLGurl
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-05-14
Number of posts: 88
Job: Merambat usin di lubuk sarjan..
Age: 26
Location: Lubuk Sarjan

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by deviLGurl on 23rd July 2009, 11:34

kena tahan tekanan la sikit.. hehe.. biasa yg rugi ni pun selalunya yg baru tahu dunia forex..kelam kabut dalam market.. and, high confident..tapi biasalah.. belum matang dlm pasaran.. dan, nasihat peribadi saya.. rancang dulu cara urusniaga.. dan minimumkan risiko kerugian.. yg paling penting, disiplin.. by the way.. loses memang ada.. tapi, loses yg cuma kita sgp tanggung.. keep it out. good luck! Tambah2 lg ilmu.. boleh berkongsi..

paraivagas
Board Veteran
Board Veteran

Registration date: 2008-09-02
Number of posts: 3288
Job: Buy Sell Currency
Age: 30
Location: Kota Marudu - Kota Kinabalu - Lahad Datu - (Now in KUDAT)

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by paraivagas on 23rd July 2009, 20:08

org baru selalu rugi. org tamak selalu mc Very Happy


****************************************************************************************************

   
   
   
   
   
 

Pips Hijau Pips Merah
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-06-30
Number of posts: 27
Job: Membaca maklumat mengenai forex
Age: 39
Location: Kota Kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by Pips Hijau Pips Merah on 24th July 2009, 23:11

deviLGurl wrote:kena tahan tekanan la sikit.. hehe.. biasa yg rugi ni pun selalunya yg baru tahu dunia forex..kelam kabut dalam market.. and, high confident..tapi biasalah.. belum matang dlm pasaran.. dan, nasihat peribadi saya.. rancang dulu cara urusniaga.. dan minimumkan risiko kerugian.. yg paling penting, disiplin.. by the way.. loses memang ada.. tapi, loses yg cuma kita sgp tanggung.. keep it out. good luck! Tambah2 lg ilmu.. boleh berkongsi..

Salam....
Sebagai orang yang telah matang dalam dunia forex tentu saja saudari mempunyai pandangan berdasarkan pengalaman dan pembelajaran yang saudari lalui......

Kalau tak keberatan berikanlah kami petua @ tips untuk menghilangkan atau mengurangkan rasa tekanan semasa trade. Saudari kata belum matang dalam pasaran ... Mohon penjelasan apakan maksud saudari???? Untuk matang dalam pasaran biasanya berdasarkan pengalaman daripada anak didik saudari berapa lama agaknya jangka masa yang perlu diambil oleh orang baru macam kebanyakan kami di fsf ni.
Dalam panyak pair apakan pair yang saudari sukai....atau yang selamat untuk kita trade. GBPJPY ? USDSGD? EUR HKD?........EURUSD?....
Apakah nasihat saudari untuk membuat pemilihan pair yang ada dipasaran.

Gurka_M16
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2008-12-27
Number of posts: 527
Job: Merambang
Age: 63
Location: Papar

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by Gurka_M16 on 25th July 2009, 12:39

Pips Hijau Pips Merah,,,,

Kalau orang TPPS diorang suka main PAIR,,,in,,,,,atau Pairin,,,,


****************************************************************************************************
Sayu hatiku melihat anak ini,,,,
Dadanya ku lihat sekejap kembang sekejap kempis,,,
Terbaring macam tenggiling di tepi kaki lima tidak bermaya,,,
Umpama sukar bernafas,,,,adakah dia pengidap asma,,,lelah atau ampus,,,
Ku dekati dengan hati berdebar,,,perlahan-lahan,,,semakin rapat,,,
Cillaka,,,,patutlah diam rupanya isap gam,,,,

Skype : Gurka_M16

Gurka_gigipacah@yahoo.com

Gurka.gigipacah@gmail.com

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 25th July 2009, 18:45

Gurka_M16 wrote:Pips Hijau Pips Merah,,,,

Kalau orang TPPS diorang suka main PAIR,,,in,,,,,atau Pairin,,,,

Salam bro....

Pair baru ke tu bro ? Shocked Apa broker? Question Question

paraivagas
Board Veteran
Board Veteran

Registration date: 2008-09-02
Number of posts: 3288
Job: Buy Sell Currency
Age: 30
Location: Kota Marudu - Kota Kinabalu - Lahad Datu - (Now in KUDAT)

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by paraivagas on 25th July 2009, 18:53

keke jgn kamu main2 nama urang haha tongue


****************************************************************************************************

   
   
   
   
   
 

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 25th July 2009, 21:28

Salam semua member2 fsf...

Aku nak kongsi cerita sikit......
Aku suatu ketika aku selalu rugi......sebab aku selalu lupa pada sasaran yang telah aku tetapkan. Aku lupa pada plan bisness aku.... aku trade selalu ikut perasaan, dah dapat nak lagi.... dapat lagi nak lagi.... bergitulah yang berlaku berulang2 kali....( itu dulu ... sekarang tak lagi ) aku dah dapat kawal sikit2 perasaan gairah untuk masuk market...

Sebagai trader kampung... sasaran kutipa pips aku tak lah besar sangat... cuma 500 pips sahaja untuk satu bulan. Mungkin bagi anda sasaran itu terlalu kecil... Berapa pun yang kita sasarkan bagi saya tak kisah sangat.... tetapi hendaklah sesuai dan seiring dengan plan bisness yang telah kita tetepkan pada awal tahun...dan sesuai dengan keupayaan prestasi tranding kita masing2. Tidak ada jalan singkat untuk sukses dalam forex ni... apapun yang penting kita cari sekarang ialah kita boleh mengutip pips SECARA KONSISTEN.. alhamdulillah sasaran 500 pips untuk bulan julai telah saya capai ... semoga saya mampu mengulanginya untuk bulan ogos nanti.

Bagi saya bisness forex ni... bukanlah bisness kecil.. Ia merupakan bisness yang sangat besar dan menuntut kepada perancangan yang sangat rapi. Ianya memerulkan semangat juang yang tinggi tanpa mengenal erti kegagalan dan putus asa..
Saya yakin kita semua boleh melakukannya. Yakinlah pada diri kita bahawa kita boleh.

RAS

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 31st July 2009, 08:37

Salam.. semua member fsf.....
Dah lama jua aku rasa aku tak masuk thread ini....

Macamana prestasi diri kita pada saat ini ? Dapatkah sudah kita mengawal emosi kita ? Macamana pula dengan teknik yang kita gunapakai .... mampukah kita mengutip pips secara konsisten dengan teknik yang kita amalkan saat ini?
Apakah sudah ada keyakinan dalam diri kita bahawa teknik yang kita guna sekarang mampu mencapai target yang telah kita tetapkan?

Tentu saja jawapannya ada pada diri kita. Bagi aku ini adalah antara beberapa persoalan-persoalan yang harus kita jawab sendiri. Setidak-tidaknya ianya akan menjadi penanda aras pada tahap mana kedudukan kita. Setidak-tidaknya kita tahu apakah kelebihan dan apakah kekurangan yang ada dalam diri kita.

Hanya dengan ... menyedari kelemahan kita membolehkan kita cuba berusaha memperbaiki diri kita atau lebih tepat pendekatan dan cara kita menjalankan aktiviti tranding.

Bagi aku 'memorex' ani... Ibaratnya kita pergi memancing ikan. Tak kisah samaada di muara atau lautan dalam. Tentusaja para pemancing ikan tahu bila masa yang amat sesuai untuk pergi memancing. Semasa air pasang kah ? air surut kah? atau semasa lautan tak berarus kah? atau semasa ombak kuat kah? apa pula umpan yang kita pakai.... sotong kah ? basung kah? perumpun kah? atau bubuk kah? Tentusaja para pemancing dah arif dengan semua itu.

Persoalannya adakah mereka memperolehi pengetahuan itu dalam masa yang singkat? akurasa tidak. Untuk expert dalam selok-belok memancing tadi tentu saja mengambil sedikit masa dan mereka belajar sama ada melalui pengalaman sendiri dan pengalaman orang lain. Walau sehebat mana peralatan pancing yang dibawa ada jua masa dan ketikanya mereka pulang dengan tangan kosong. Inilah rezeki namanya..

Aku rasa hal yang sama juga berlaku dalam dunia forex... ianya menuntut kepada kesabaran yang amat tinggi. ya.... sabar menanti peluang terbaik, andai saja kita terlepas satu peluang tak perlu kecewa... peluang akan datang berulang-ulang...... percayalah !!!!!

RAS

telaga_zam-zam
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-02-17
Number of posts: 154
Job: balajar mamorek
Age: 40
Location: bah sana ranau...

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by telaga_zam-zam on 31st July 2009, 13:49

Very Happy akan ku taruh dlm kapala ku ani,kata2 samangat dari tuan Ras atu...
*Semoga kawan2 yang lain dlm FSF dan di luar sana juga sukses dalam aktiviti mamorek ani*...TQ

pipsrider
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2008-12-26
Number of posts: 752
Job: Mengilat tajau / forex
Age: 40
Location: Dalam tajau / dunia bunian

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by pipsrider on 31st July 2009, 14:35

Satu artikel dan bacaan menarik dari RAS...jadikan ia nasihat yang berguna...


****************************************************************************************************
Teknik Penjejak Pips. FREE guide..Versi Melayu - http://www.fxprima.com/malay
Teknik Penjejak Pips. Mikro | Mini Akaun - http://www.primaforex.com
Kelab Toyota Rush Malaysia - http://www.rushmalaysia.com
Photography - http://www.lensadigital.com
Perfume Ori, Diskaun Hebat - http://jueperfume.com
FxPrima & TPP Radio - http://FxPrimacom.MyTeamToolbar.com
"DON'T CHASE THE MARKET, LET THE MARKET CHASE US"

torukakang
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-06-29
Number of posts: 229
Job: kira2 mau balajar memorex ba...
Age: 33
Location: Menggatal

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by torukakang on 31st July 2009, 14:44

bagus ni artikel...sia dalam demo pun selalu rugi sebab ketamakan ba. mula2 sia trade, ada la sikit2 pips untung. pas tu keluar tanduk mau masuk la. mau untung basar...ces! lama lama -ve balik. balik kampung kampis barait.

ini baru demo, sia harap dpt perbaiki sblm masuk real akaun. sia akan tetapkan asal dpt pips sikit, sia off pc. pastu masuk trade lain sama bini binian...ok baitu. Twisted Evil

pipsrider
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2008-12-26
Number of posts: 752
Job: Mengilat tajau / forex
Age: 40
Location: Dalam tajau / dunia bunian

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by pipsrider on 31st July 2009, 14:49

torukakang wrote:bagus ni artikel...sia dalam demo pun selalu rugi sebab ketamakan ba. mula2 sia trade, ada la sikit2 pips untung. pas tu keluar tanduk mau masuk la. mau untung basar...ces! lama lama -ve balik. balik kampung kampis barait.

ini baru demo, sia harap dpt perbaiki sblm masuk real akaun. sia akan tetapkan asal dpt pips sikit, sia off pc. pastu masuk trade lain sama bini binian...ok baitu. Twisted Evil

bini binian mana tu ah... Rolling Eyes cantik kah busss...


****************************************************************************************************
Teknik Penjejak Pips. FREE guide..Versi Melayu - http://www.fxprima.com/malay
Teknik Penjejak Pips. Mikro | Mini Akaun - http://www.primaforex.com
Kelab Toyota Rush Malaysia - http://www.rushmalaysia.com
Photography - http://www.lensadigital.com
Perfume Ori, Diskaun Hebat - http://jueperfume.com
FxPrima & TPP Radio - http://FxPrimacom.MyTeamToolbar.com
"DON'T CHASE THE MARKET, LET THE MARKET CHASE US"

Gurka_M16
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2008-12-27
Number of posts: 527
Job: Merambang
Age: 63
Location: Papar

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by Gurka_M16 on 31st July 2009, 17:11

banar nya si RAS tu,,,,

aku kusukung banar apa jenya,walaupun aku balum membaca lagi,,,,


****************************************************************************************************
Sayu hatiku melihat anak ini,,,,
Dadanya ku lihat sekejap kembang sekejap kempis,,,
Terbaring macam tenggiling di tepi kaki lima tidak bermaya,,,
Umpama sukar bernafas,,,,adakah dia pengidap asma,,,lelah atau ampus,,,
Ku dekati dengan hati berdebar,,,perlahan-lahan,,,semakin rapat,,,
Cillaka,,,,patutlah diam rupanya isap gam,,,,

Skype : Gurka_M16

Gurka_gigipacah@yahoo.com

Gurka.gigipacah@gmail.com

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 1st August 2009, 09:58

Salam Untuk Warga FSF...
Apa macam... trade minggu ini ???? Cuti dua hari ini merupakan kesempatan terbaik untuk kita mengkaji... kelabihan & kekurangan yang berlaku sepanjang satu minggu trade.

Aku... selalu loss.... sebab Forex ini BE RI SI KO. Betul ke ???????

Andai saja kita tidak punya pengetahuan ( ilmu yang benar-benar profitable) dan pengalaman tentulah forex amat berisiko.
Ada jua yang mengatakan forex ini tidak menjamin masa depan, kerana pendapatan yang kita perolehi daripada aktiviti tranding amat tidak konsisetn... hari ini kita beroleh keuntungan mungkin esok kita mengalami kerugian, minggu lepas mungkin kita rugi, minggu ini mungkin kita dah dapad cover balik.. ya macam macam lagi yang kita boleh perkatakan tentangnya.
Andaian atau mimip buruk ini mungkin akan jadi kenyataan andai saja kita risikokan modal kita melebihi 5 % apa lagi kalau melebihi 20 %....

Apa yang lebih penting sekarang ialah kita harus terus belajar tentang forex. Dan kita juga berusaha untuk menempatkan diri kita dalam kelompok para trader yang sentiasa profit setelah mengambil kira trade untuk satu bulan. Ini bermaksud untung mengatasi kerugian .... walaupun ada trade yang mengalami kerugian. Setelah kita buat perkiraan camput dan tolak kita masih ada untung...

Biar untung sikit daripada rugi. dan biar kita rugi sikit daripada rugi banyak...


RAS



RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 2nd August 2009, 09:48

Salam buat warga FSF..
Selamat bercuti... hujung minggu... semoga dua hari ini kita telah membuat sedikit analisa samada berhubung kait dengan cara atau kaedah kita menjalankan trade mahupun mambuat sedikit jangkaan kemanakan arah pergerakan harga setelah mengambil kira support dan resistence yang terjadi pada minggu-minggu yang lepas.

Aku nak sambung sedikit lagi pasal alkisah .....biar untung sikit daripada rugi, dan biar rugi sikit daripada rug banyak. Bagi saya setiap orang mempunyai pendekatan yang tersendiri dalam usaha menguranglkan kadar kerugian semasa trade. Terpulanglah kepada diri kita... ada yang meletakan TP pada 60 pips, 40 pips, 30 pips, 15 pips malah 5 dan 10 pips pun ada.Begitu juga dengan SL... ada yang 100 pips, 40 pips terpulanglah.... Yang penting kita tahu apa yang kita buat dan kita beroleh keuntungan daripada apa yang kita lakukan.( bagi saya birpin sedikit keuntungan yang kita perolehi yang penting kita tidak rugi)

Sebagai trader baru.... tentusaja saya seringkali gagal untuk mengawal emosi saya.... saya gagal untuk menyerap tekanan semasa trade. Kegagalan, kebimbangan, ketakutan inilah yang membuatkan saya selalu hilang fokus atau tumpuan...
Saya yakin benar.... kelamahan mental saya telah mempengaruhi cara saya trede... dan gambaran kebimbangan ini hanya akan dapat diceritakan melalui SS... yang mana ada kalanya... saya terpaksa keluar market dalan keadaan rugi, adakalanya cuma dapat keuntungan tak sampaipun USD 1.00 dan ada kalanya saya sering membatalkan posisi yang hendak saya masuki.
Harapan saya... semoga akan ada diantara... Trader-trader yang dah lama dalam dunia forex ini... yang selalu profit apa lagi kalau ada trader yang sangat konsisten boleh close antara 40 pips dan 60 pips berikanlah nasihat anda atau pandangan anda kepada saya dan rakan-rakan yang masih baru dalam dunia forex ini.

Mudah-mudahan suatu hari nanti... saya mampu mencapai ...prestasi seperti anda yang telah berjaya.
Kusertakan SS ini sebagai gambaran bertapa aku sering kalah untuk menyerap tekanan semasa trede.

Berikanlah pandangan anda..

telaga_zam-zam
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-02-17
Number of posts: 154
Job: balajar mamorek
Age: 40
Location: bah sana ranau...

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by telaga_zam-zam on 3rd August 2009, 10:53

Very Happy rugi...

naztreo
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-03-22
Number of posts: 134
Job: main cinta ngan Forex
Age: 44
Location: mana lagi Hospital ler

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by naztreo on 3rd August 2009, 17:55

RAS wrote:Salam buat warga FSF..
Selamat bercuti... hujung minggu... semoga dua hari ini kita telah membuat sedikit analisa samada berhubung kait dengan cara atau kaedah kita menjalankan trade mahupun mambuat sedikit jangkaan kemanakan arah pergerakan harga setelah mengambil kira support dan resistence yang terjadi pada minggu-minggu yang lepas.

Aku nak sambung sedikit lagi pasal alkisah .....biar untung sikit daripada rugi, dan biar rugi sikit daripada rug banyak. Bagi saya setiap orang mempunyai pendekatan yang tersendiri dalam usaha menguranglkan kadar kerugian semasa trade. Terpulanglah kepada diri kita... ada yang meletakan TP pada 60 pips, 40 pips, 30 pips, 15 pips malah 5 dan 10 pips pun ada.Begitu juga dengan SL... ada yang 100 pips, 40 pips terpulanglah.... Yang penting kita tahu apa yang kita buat dan kita beroleh keuntungan daripada apa yang kita lakukan.( bagi saya birpin sedikit keuntungan yang kita perolehi yang penting kita tidak rugi)

Sebagai trader baru.... tentusaja saya seringkali gagal untuk mengawal emosi saya.... saya gagal untuk menyerap tekanan semasa trade. Kegagalan, kebimbangan, ketakutan inilah yang membuatkan saya selalu hilang fokus atau tumpuan...
Saya yakin benar.... kelamahan mental saya telah mempengaruhi cara saya trede... dan gambaran kebimbangan ini hanya akan dapat diceritakan melalui SS... yang mana ada kalanya... saya terpaksa keluar market dalan keadaan rugi, adakalanya cuma dapat keuntungan tak sampaipun USD 1.00 dan ada kalanya saya sering membatalkan posisi yang hendak saya masuki.
Harapan saya... semoga akan ada diantara... Trader-trader yang dah lama dalam dunia forex ini... yang selalu profit apa lagi kalau ada trader yang sangat konsisten boleh close antara 40 pips dan 60 pips berikanlah nasihat anda atau pandangan anda kepada saya dan rakan-rakan yang masih baru dalam dunia forex ini.

Mudah-mudahan suatu hari nanti... saya mampu mencapai ...prestasi seperti anda yang telah berjaya.
Kusertakan SS ini sebagai gambaran bertapa aku sering kalah untuk menyerap tekanan semasa trede.

Berikanlah pandangan anda..

Salam,
saya amat bersetuju ngan pendapat sdr
pengalaman adalah cikgu yang paling mahal bagi saya
bermula dgn sajer2 mau try Komoditi pd 1992
dari Coffee, Corn, Soyabean hingga ke FCPO
end up dengan semua loss...
merana hidup saya dibuat nya

Pernah saya kena marah...
"kalau dah tau harga nak naik, pasal apa jual"
begitu ler sebaliknya......
moralnya actually dulu saya langsung tak tau
nak baca trend....orang kata boleh buat duit saya ikut jer
tanpa ilmu yang cukup...
kalau nak citer panjang juga......
tensionnya sampai laaa ni leh rasa...

Sekarang ni rasa syukor sangat coz now
dah mula nampak mana lurah, denai & Highway
bermula Sept 2006 saya kenal EW.
terus beli buku...jenuh juga belek2....satu pun tak faham
tapi satu hari seperti yang saya selalu lakukan
letak buku EW sebelah laptop....
baru saya nampak Chart yang bergerak
kat MT4 tu sama jer ngan macam dalam buku...
naik pelik saya....macam mana buku tu boleh bagi tau
mana chart tu nak pergi......
naik takut pun ada..........coz mana kita leh tau future kan...
rupa2 ada no disebalik chart tu......
macam silap mata jer rupanya

Dari situ saya rasakan EW ni lain macam sikit
pelik bin ajaib coz beratus indi saya guna semuanya
tak leh beat EW.....coz indi hanya bagitau apa yang telah berlaku
dan sedang berlaku.....sedangkan EW bagi tau apa yang akan berlaku......
dari situ saya bertemu ngan TPP , lagi saya naik heran
saya selalu geleng kepala dan ketawa sorang2
macam mana Chart tu tau2 jer
boleh berhenti kat Wave 3 then reverse buat Wave 4
bila jumpa Wave 5 terus tukar trend
ditambah lagi ngan pair corelation...............
makin tambah respect saya kat EW & TPP ni

bila ramuan EW & TPP + Pair Corelation
Hati saya makin tenang....
Gabra pun dah hilang sikit2.....walaupun tak banyak....

Now "Payback Time......"

he he he ...

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 7th August 2009, 07:19

Salam buat member2 FSF...

Kita mungkin rugi lagi.... dan akan terus rugi andai saja kita tidak berusaha untuk menempatkan diri kita dalam golongan PROFITABLE TRADERS.

Kita mungkin selalu lupa dan meletakan sasaran menjadi kaya serta merta dalam forex. Sedarlah kita akan kesilapan diri kita dan kembali kepangkal jalan.

Terlajak perahu boleh undur balik... terlajak margin call depo lagi lah jawabnya...
Semoga suatu hari nanti kita mampu meletakan diri kita dalam kelompok 5 % trader yang sukses. Mereka itulah sebenarnya PROFITABLE TRADERS.

tradercafes
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-04-04
Number of posts: 220
Job: Trade
Age: 39
Location: Kota Kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by tradercafes on 8th August 2009, 16:45

Salam sume..

ni petikan dari ebook yg saya baca
Sometimes, losses can be turned into great assets if we learn from our experience. In that situation, we gain either profits or learning, and both can be wins. Tomorrow's market is not just unknown, it is unknowable. Traders are simply not capable of knowing what the market is going to do or what grand possibilities the market will offer tomorrow. Probably the most inappropriate question we can ask at the end of a trading day is: "Did we make money today?" From our point of view, that is basically irrelevant. The only appropriate question at the end of a trading day is: "Were we in tune with the market?" There will be days when you will be in tune with the market and lose money, but if you stay in tune, the market will bless you greatly.


****************************************************************************************************
Trader Cafe's - nak berkenal-kenalan..ani facebook ku, boleh add

Trader Cafe's - blog

lann7070
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-08-07
Number of posts: 26
Job: Trader
Age: 43
Location: Kota KInabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by lann7070 on 8th August 2009, 17:32

kalau balik2 pengalaman saja, tapi asyik sugi saja man atahan bos

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 8th August 2009, 20:48

lann7070 wrote:kalau balik2 pengalaman saja, tapi asyik sugi saja man atahan bos

Salam bro...
Ambilah iktibar daripada pengalaman rugi itu.... Dan tanyalah kepada diri kita sendiri.... tentu jawapannya ada pada diri kita sendiri. Kenapa kita loss ????????????
1. Ada disebabkan sistem trade kita yang tak ngam?
2. Adakan disebabkan masalah tekanan psikologi ???????????
3. Adakan disebabkan tekanan modal?.........
4........... dan macam2 lagi kemingkinan persoalan yang harus kita jawab sendiri...
Andai saja kita tahu dan sedar punca-punca kerugian kita.... tentu anda ada jalan untuk memperbaiki prestasi trade anda.

Semoga terus sukses......

Amacho
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-08-08
Number of posts: 2
Job: Forex
Age: 43
Location: KENINGAU

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by Amacho on 9th August 2009, 01:59

slm...menyampuk ckit bah..
bg pandapat sia, modal lebih penting.. so modal besar dan tamak kasih kecik...mungkin boleh berjaya Smile

sinukab
Valued Contributor
Valued Contributor

Registration date: 2009-02-07
Number of posts: 1097
Job: baru belajar memorex
Age: 34
Location: Pitas & Beaufort Sabah

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by sinukab on 9th August 2009, 11:02

bagi sya modal tu no 2, kalau ada modal usd100 pun buli suda tu. yg penting skill, MM dan disiplin kasi mantap. member kita sini fsf ni ada yg buat usd15k dgn modal +-usd100 dlm masa 3 bulan, sbb MM, skill dan disiplin dia yg mantap. yg dasyat lagi si waiting_entry, buat usd288k dgn modal usd500 dlm masa 1 bulan.. lama suda si waiting entry ni nda masuk fsf.. hihi, mn suda kau ni bos... lawat2 dulu org kg ni.. Very Happy


****************************************************************************************************

parangmulau
Active Poster
Active Poster

Registration date: 2009-01-22
Number of posts: 305
Job: jurugambar/memorex
Age: 33
Location: Kinabatangan

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by parangmulau on 9th August 2009, 11:42

sukung ko sinukab cheers

tradercafes
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-04-04
Number of posts: 220
Job: Trade
Age: 39
Location: Kota Kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by tradercafes on 9th August 2009, 15:24

SinukabFX wrote:bagi sya modal tu no 2, kalau ada modal usd100 pun buli suda tu. yg penting skill, MM dan disiplin kasi mantap. member kita sini fsf ni ada yg buat usd15k dgn modal +-usd100 dlm masa 3 bulan, sbb MM, skill dan disiplin dia yg mantap. yg dasyat lagi si waiting_entry, buat usd288k dgn modal usd500 dlm masa 1 bulan.. lama suda si waiting entry ni nda masuk fsf.. hihi, mn suda kau ni bos... lawat2 dulu org kg ni.. Very Happy

pendek kata skill juga la yg penting + pengalaman kekekeke... rugi atau untung bukan jadi soal...yg penting bagaimana kita ambik pengajaran daripada keadaan tersebut... cheers

kici
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-08-09
Number of posts: 13
Job: cari duit dengan forex
Age: 35
Location: kk

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by kici on 9th August 2009, 18:18

Hi Traders cafe,
Saya ni baru mau belajar forex, buli ko tulung sia.. sia ni di kk .. kalau dapat bimbingan secara live bagus juga ni.. sia ni betul betul buta forex...kalau dapat kasi tau sia k ? Tq

tradercafes
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-04-04
Number of posts: 220
Job: Trade
Age: 39
Location: Kota Kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by tradercafes on 10th August 2009, 00:21

kici wrote:Hi Traders cafe,
Saya ni baru mau belajar forex, buli ko tulung sia.. sia ni di kk .. kalau dapat bimbingan secara live bagus juga ni.. sia ni betul betul buta forex...kalau dapat kasi tau sia k ? Tq

Kici, saya pun baru jua dalam forex ni... tapi kalau setakat sharing & sama-sama belajar no hal.. ok aje..cuma buat masa sekarang saya outstation d Brunei... kalau ko serius ko boleh joint geng TPP.... dia org ada kasi kursus percuma utk members..

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 16th August 2009, 11:23

Salam buat member-member FSF...

Semoga pada minggu-minggu yang lepas kita dapat mengumpul jumlah pips hijau secara konsisten setelah mengambil kira +ve dan -ve.

Cari Lebih Banyak Kejayaan , Biarpun Kecil
Sesungguhnya keyakinan dalam diri datang daripada kejayaan, biarpun kita cuma berjaya close pada jumlah pips yang kecil ( 10 - 15 pips). Saya cukup yakin dengan cara mencari lebih banyak kejayaan kecil, secara perlahan-lahan seseorang iru akan berasa bertambah yakin dari masa ke semasa.
Bagi saya kejayaan kecil ini terlalu penting kerana ia akan menyebabkan bermulanya apa yang disebut kingkaran kejayaan. Kejayaan kecil akan meningkatkan sedikit rasa yakin dan peningkatan itu akan mendorong diri kita untuk lebih berani mencari kejayaan yang lebih besar

tradercafes
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-04-04
Number of posts: 220
Job: Trade
Age: 39
Location: Kota Kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by tradercafes on 16th August 2009, 13:38

RAS wrote:Salam buat member-member FSF...

Semoga pada minggu-minggu yang lepas kita dapat mengumpul jumlah pips hijau secara konsisten setelah mengambil kira +ve dan -ve.

Cari Lebih Banyak Kejayaan , Biarpun Kecil
Sesungguhnya keyakinan dalam diri datang daripada kejayaan, biarpun kita cuma berjaya close pada jumlah pips yang kecil ( 10 - 15 pips). Saya cukup yakin dengan cara mencari lebih banyak kejayaan kecil, secara perlahan-lahan seseorang iru akan berasa bertambah yakin dari masa ke semasa.
Bagi saya kejayaan kecil ini terlalu penting kerana ia akan menyebabkan bermulanya apa yang disebut kingkaran kejayaan. Kejayaan kecil akan meningkatkan sedikit rasa yakin dan peningkatan itu akan mendorong diri kita untuk lebih berani mencari kejayaan yang lebih besar

Yup setuju banar aku ni liau.cheers . Cuba tengok pengiraan ringkas ku buat disini bagaimana dengan 20 pips menjadikan wang berganda-ganda wakakakaka Twisted Evil

Trimas
Trader Cafe'


****************************************************************************************************
Trader Cafe's - nak berkenal-kenalan..ani facebook ku, boleh add

Trader Cafe's - blog

    Current date/time is 17th April 2014, 20:29