SABAH FOREX (SFX)

Sabah Forex (SFx) merupakan forum terbuka yang direka khas untuk membantu warga Sabah yang berminat untuk menceburi dunia Forex. Dalam forum ini, tema utama ialah perbincangan,perkongsian & pembelajaran tentang Forex.

Sebab RUGI dalam forex

Share

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 4th July 2009, 11:20

Sekadar kongsi pengalaman.......
Ku tuliskan ... catatan-catatan lama dari buku catatan forex ku yang sudah lusuh tanpa kulit...
Sebab aku RUGI
1. Tamak, nampak macam naik aku terus post buy, tiba candelstik tukar turun aku terus buka sell.
2. Modal kecil tapi nak untung besar ( yang aku kira berapa USD aku dapat hari ini, berapa pips aku dapat tak penting). Sepatutnya berapa pips yang kita dapat secara konsistes sehari yang kita utamakan... sebab USD secara sendirinya akan boleh jadi besar kalau modal kita dah bertambah besar.
3. Tak ada Money Management. guna melabihi 20 % drp modal. Sebaiknya guna saja bawah 10 % atau bawah 5 %.
4. Suka tanggung pips merah yang banyak, sayang bila mau cut loss, ujung2 margin call. Tak tahu pasal SWITCHING... menutup posisi -Ve buka posisi berlawanan kalau kita dah tersalah entry.. SWITCHING hanya dilakukan bila predikasi keuntungan melebihi nilai kerugian yang pertama.
5.Aku sukasangat predict bila market akan turun. Seharusnya tunggu saja kalau trend tengah naik ikuti saja sampai masanya tentu saja dia akan berubah sendiri. ( Trade melawan arah) tak sadar diri yang kita ini cuma traider kecil...
6.Tak fahan tentang konsef forex.
7.Tak ada sifat sabar... menunggu masa sesuai untuk masuk market.
8. Selalu ada rasa balas dendam terhadap market...kalau ketika ini aku loss... aku terus mau cober buka post banyak-banyak guna margin sampai 60 % tatap akaun bagulung lah jawabnya.. Seharusnya:
a. Ketika lost-- Relakan dan pelajari dimana kekurangannya @silapnya
b. Sabar ketika los sama seperti tenang ketika profit.
c. Sabar Menunggu--- tunggu kesempatan terbaik untuk masuk market. kalau yang pertama loss atau kena Stop Los yang kedua perlu berhati2.
e. Jika Los terlalu Besar.... Baik berehat seketika sementara waktu mental kita kembali tenang.@ steddyyyy
9. Mental tak stedyyyy. Selalu Kabak-Kabak umpama baru habis berlari 100 m lawan Si Bolt.
10. Trade tanpa sistem, yang konsisten....

Moga kita semua dapat mengambil iktibar @ pengajaran daripada setiap yang kita lalui. Tanyalah kepada diri sendiri ketika loss ...kenapa kita los? ketika profit ...kenapa kita profit? belajar daripada kesliapan sendiri mahupun pengalaman orang lain.....setiap kesiliapan yang kita lalui akan menjadikan kita lebih kuat... untuk lebih berjaya pada masa depan...... ya... Ilmu lah segala-galanya " ORANG YANG BERJAYA ADALAH ORANG YANG BERILMU DALAM BIDANG YANG MEREKA CEBURI... DENGAN ILMU TENTU BOLEH...
Kalau semata-mata bergantung kepada nasib baru dapat pips hijau....aku rasa FOREX bukan tempatnya.
Tak kisah apapun teknik yang anda pakai.... Kita guna TPP kah, Indikah.... atau apa saja yang kita temui... yang penting kita dapat trade dad dapat keuntungan SECARA KONSISTEN. setialah kita dengan sistem trade yang telah kita bangunkan... yang penting ada untung..... tak banyak pun tak apa itu rezeki namanya....asalkan jangan rugi. kalau rugi sikit pun tak apa jua (belajar namanya) asalkan tak rugi banyak


Sampai jumpa lagi...

Gurka_M16
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2008-12-27
Number of posts: 527
Job: Merambang
Age: 63
Location: Papar

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by Gurka_M16 on 4th July 2009, 16:04

Salam tuanku,,,,,

Siuk bunyinya cerita mu atu tuan,,,,tapi memang banar apa yang ko cakapkan tu,,,,,,,

Bagi aku pula,,,,,untung rugi bukan masalahnya,,,,,biasalah mula2 MC sampai 4 5 kali tu normal,,,,tapi yang paling rugi adalah apabila kita MC tetapi TIADA ILMU atau TIADA IKTIBAR yang kita ambil dari kerugian tersebut,,,,,paling kurang ilmu kabak-kabak yang kita dapat,,,,sedangkan aku main dalam dunia ni pun sudah lebih kurang 8 kali MC (nasiblah TPP dapat bagi STOP kekerapan MC aku),,,dari akaun 100usd hinggalah 3k usd MC saja,,,tu dulu lah,,,

Pindik cerita palui saja main kalau malar meliat untung n malar meliat rugi tapi ndada apa2 yang dipelajari,,,,,biar orang kata kita MC atau rugi tapi yang penting kita tau MC atau kerugian tulah yang jadi guru kita sebenar,,,,,,

Satu lagi kepincangan trader yang paling ketara,,,,,,DEMO akaun yang diberikan dalam platform tu selalu diambil remeh,,,,,berapa orang yang main demo dulu dua hingga tiga tahun baru main real n berapa orang pulak yang main demo dua tiga bulan saja,,,,,ada yang paling parah dua tiga hari terus main live,,,,,kasi kawan MC Hammer lah jawabnya,,,,,

Ada jugak yang rajin main demo tapi masalahnya tiada kajian yang dibuat,,,,,sama juga kalau begitu,,,,,bagus tidur,peluk laki peluk bini ada jugak hasilnya 9 bulan lepas tu,,,,,,

Ada juga main demo,selalu buat kajian n selalu ambil ilmu dari demo tersebut,,,,,tapi terlupa pulak yang demo dia buat tu deposit 1 juta sedangkan dia cuma mau deposit 100usd saja,,,,

Sifat atau tabiat trader itu juga kekadang jadi pembunuh dalam diri sendiri,,,,kekadang bila tinguk kawan sudah maju kehadapan dia pun mau jugak maju kedapan (memang baguspun) tapi masalahnya kawan tu sudah banyak ilmu n banyak pengalaman,,,,,,sedangkan kita baru bekecimpung n baru belajar,,,tidak sabar mau kaya jadi bila sudah main LIVE lagi teruk jadinya,,,,,bukan kaya tapi kayappp,,,,Jawapanya macam biasa "tidak mau ketinggalan" kunun,,,,,

Kita selalu lupa,,,,bahwa duit dalam forex tu tidak akan kemana selagi planet lain tidak ikut join memorex,,,selagi duit tu bepusing dalam dunia selagi tulah ada forex n duit tu nda akan kana kikis oleh urang lain,,,,,kalau hari ni rugi jangan balas dendam tapi tunggu hari esok lagi,,,biar rugi sikit tapi jangan rugi banyak,,,,,

Bagi trader yang ada pengalaman pulak,,,jangan ingat kita akan sentiasa
berada di atas,atau hebat sepanjang masa,,,,dunia forex terlalu luas
hinggakan ilmu yang ada tu belum habis lagi untuk kita pelajari
sepanjang hayat,,,,


Gurka_M16
http://www.fxprima.com/malay/
kami cuba membimbing,,,,,

kerismaya
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-03-09
Number of posts: 113
Job: memorex
Age: 42
Location: papar

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by kerismaya on 4th July 2009, 19:48

salam bro....
sya rasa apa yg dikatakan oleh tuan Gurka memang ada kebenarnya, dia memang pro. dlm forex ani sebabnya ia boleh menurunkan ilmu memorex...atu tah.mana2 sistem yg kita guna dan setia dan membuat kajian akan mendapat manafaat daripadanya tetapi bagi yg ada ilmu dan ingin menambah dan mencari2 ilmu adalah satu kelebihan.

bagi sya bermain forex sebagai sampingan saja,sya anggap mcm simpan usin di ASB,sya tidak mengharap untung dengan cepat,cukuplah dgn keuntungan sikit,klu ASB bagi bonus setahun sekali,mengapa tidak bermain forex dpt bonus 3,4 bulan sekali....ini cuma utk diri sya tak tahu kawan2 lain.

bagi yg mengangap memorex sebagia sumber pendapatan terutama yg baru mencaburkan diri dlm dunia forex berusaha mencari ilmu sebanyak mungkin.....

Kolihis
Active Poster
Active Poster

Registration date: 2009-04-21
Number of posts: 343
Job: Dinarians Club
Age: 83
Location: Iraq

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by Kolihis on 4th July 2009, 19:56

Tauke Forex Gurka,
Saya pun macam setuju dengan pandangan kamu di atas...
Ilmu forex memang banyak dan komplikated, walau bagaimana pun, banyak buku di amazon.com tentang forex, jadi ada baiknya kita cuba2 beli buku khansnya tentang kawan kita nie c Mr. R. N. Elliott.
Kesimpulannya,
Saya pun pernah MC sebelum TPP, tapi malangnya MC ini disebabkan kekurangan ilmu tentang forex, jadi untuk mengatasi masalah ini, apa kata kita baca nie 2 buku :
1. Elliott Wave Principle : The Key to Market Behavior
- Robert R. Prechter Jr.
2. Mastering Elliott Wave
- Gleen Neely

Gurka_M16
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2008-12-27
Number of posts: 527
Job: Merambang
Age: 63
Location: Papar

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by Gurka_M16 on 5th July 2009, 01:45

kerismaya wrote:salam bro....
sya rasa apa yg dikatakan oleh tuan Gurka memang ada kebenarnya, dia memang pro. dlm forex ani sebabnya ia boleh menurunkan ilmu memorex...atu tah.mana2 sistem yg kita guna dan setia dan membuat kajian akan mendapat manafaat daripadanya tetapi bagi yg ada ilmu dan ingin menambah dan mencari2 ilmu adalah satu kelebihan.

bagi sya bermain forex sebagai sampingan saja,sya anggap mcm simpan usin di ASB,sya tidak mengharap untung dengan cepat,cukuplah dgn keuntungan sikit,klu ASB bagi bonus setahun sekali,mengapa tidak bermain forex dpt bonus 3,4 bulan sekali....ini cuma utk diri sya tak tahu kawan2 lain.

bagi yg mengangap memorex sebagia sumber pendapatan terutama yg baru mencaburkan diri dlm dunia forex berusaha mencari ilmu sebanyak mungkin.....


Salam tuanku,,,,

Saya tidak pro tuan,malu saya kana cakap begitu (tapi terima kasih juga pasal bagi kuat lagi semangat untuk kearah sana),,,,,sebenarnya pengalaman yang lepas telah mengajar kita tentang kehidupan didalam dunia memorex,,,,,

Kita telah tempuhi banyak dugaan dan masih nda tau apa lagi dugaan seterusnya yang akan datang,,,,,,bagi kami dari TPPS cuba sedaya upaya untuk berkongsi pengalaman dan teknik yang ada kepada member TPPS,,,,berbincang sebaik yang mungkin dan berjumpa untuk bimbingan yang berterusan demi menawan keangkuhan forex tu sendiri,,,,,

Kami TPPS cuba permudahkan cara memorex walaupun kami tahu itu adalah mustahil,,,,,tetapi dengan adanya TPP yang diasaskan pipsrider maka ia membuahkan hasil sedikit demi sedikit,,,,memang bukan mudah cari wang tapi kalau cari awang memang banyak belumpukan di kadai billiard,,,,,

Apabila kita mahir menggunakana TPPS,,,,,secara tidak langsung MM juga akan dapat kita usahakan pasal kita tahu jarak setiap kali buka post (seperti perlu hedging atau cut lost saja),,,,,

Tpps cuma salah satu contoh yang ada dan kami mengamalkannya,,,,mungkin diluar sana ada lagi yang lebih hebat dari TPP maka carilah ia dan amalkan supaya menjadi darah daging kita sendiri,,,,walaupun sehari 1 pips atau sebulan 1 pips,,,yang penting ia sesuai dengan kita,,,,

Kita tidak mahu kesusahan dan kerugian yang pernah kita alami berlaku kepada kawan-kawan kita yang lain,,,,,Ilmu yang kami ada akan kami bahagikan kepada siapa-siapa yang memerlukan tetapi mengikut landasan yang telah ditetapkan,,,,

Dalam FSF ni pula kita umpama keluarga besar yang cuba berkongsi pengalaman masing-masing,,,,,tidak mengira EW, indi, robot atau apa-apa saja,,,,yang penting ada ilmu dapat disalurkan,,,,paling kurang pun dapat beborak n enjoy dalam ni,,,,macam kata tuan punya post ni RAS,,,,kena KONSISTEM nda kira pakai apa,,,,

Kesian untuk diri kita sendiri,,,,orang jauh kedepan tapi kita masih tertinggal dibelakang,,,,masalahnya bila sudah tinggal dibelakang ndada usaha lagi mau maju kedepan,,,,,

Kita rasa kita boleh itu boleh ini,,,tapi kita lihat kembali apa sebenarnya yang terjadi,,,,,mungkin itu cuma perasaan sendiri (siuk sendiri) over confiden yang bukan-bukan sampai sudah MC pun masih cakap bulih,,,,depan mata sudah cakap BUY tetapi masih mengharap SELL pasal sudah terbuka post SELL,,,,,

Apa-apa pun kita sentiasa berfikir untuk menjadi yang terbaik,,,,cuba bagi NEUTRAL bentuk pemikiran supaya tidak tersesat dan berfikir menggunakan logik akal dan bukti yang telah ada,,,,

Semoga kita sama-sama berjaya ORANG SABAH ku,,,,

Gurka_M16
http://www.fxprima.com/malay/

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 5th July 2009, 08:33

Gurka_M16 wrote:
kerismaya wrote:salam bro....
sya rasa apa yg dikatakan oleh tuan Gurka memang ada kebenarnya, dia memang pro. dlm forex ani sebabnya ia boleh menurunkan ilmu memorex...atu tah.mana2 sistem yg kita guna dan setia dan membuat kajian akan mendapat manafaat daripadanya tetapi bagi yg ada ilmu dan ingin menambah dan mencari2 ilmu adalah satu kelebihan.

bagi sya bermain forex sebagai sampingan saja,sya anggap mcm simpan usin di ASB,sya tidak mengharap untung dengan cepat,cukuplah dgn keuntungan sikit,klu ASB bagi bonus setahun sekali,mengapa tidak bermain forex dpt bonus 3,4 bulan sekali....ini cuma utk diri sya tak tahu kawan2 lain.

bagi yg mengangap memorex sebagia sumber pendapatan terutama yg baru mencaburkan diri dlm dunia forex berusaha mencari ilmu sebanyak mungkin.....


Salam tuanku,,,,

Saya tidak pro tuan,malu saya kana cakap begitu (tapi terima kasih juga pasal bagi kuat lagi semangat untuk kearah sana),,,,,sebenarnya pengalaman yang lepas telah mengajar kita tentang kehidupan didalam dunia memorex,,,,,

Kita telah tempuhi banyak dugaan dan masih nda tau apa lagi dugaan seterusnya yang akan datang,,,,,,bagi kami dari TPPS cuba sedaya upaya untuk berkongsi pengalaman dan teknik yang ada kepada member TPPS,,,,berbincang sebaik yang mungkin dan berjumpa untuk bimbingan yang berterusan demi menawan keangkuhan forex tu sendiri,,,,,

Kami TPPS cuba permudahkan cara memorex walaupun kami tahu itu adalah mustahil,,,,,tetapi dengan adanya TPP yang diasaskan pipsrider maka ia membuahkan hasil sedikit demi sedikit,,,,memang bukan mudah cari wang tapi kalau cari awang memang banyak belumpukan di kadai billiard,,,,,

Apabila kita mahir menggunakana TPPS,,,,,secara tidak langsung MM juga akan dapat kita usahakan pasal kita tahu jarak setiap kali buka post (seperti perlu hedging atau cut lost saja),,,,,

Tpps cuma salah satu contoh yang ada dan kami mengamalkannya,,,,mungkin diluar sana ada lagi yang lebih hebat dari TPP maka carilah ia dan amalkan supaya menjadi darah daging kita sendiri,,,,walaupun sehari 1 pips atau sebulan 1 pips,,,yang penting ia sesuai dengan kita,,,,

Kita tidak mahu kesusahan dan kerugian yang pernah kita alami berlaku kepada kawan-kawan kita yang lain,,,,,Ilmu yang kami ada akan kami bahagikan kepada siapa-siapa yang memerlukan tetapi mengikut landasan yang telah ditetapkan,,,,

Dalam FSF ni pula kita umpama keluarga besar yang cuba berkongsi pengalaman masing-masing,,,,,tidak mengira EW, indi, robot atau apa-apa saja,,,,yang penting ada ilmu dapat disalurkan,,,,paling kurang pun dapat beborak n enjoy dalam ni,,,,macam kata tuan punya post ni RAS,,,,kena KONSISTEM nda kira pakai apa,,,,

Kesian untuk diri kita sendiri,,,,orang jauh kedepan tapi kita masih tertinggal dibelakang,,,,masalahnya bila sudah tinggal dibelakang ndada usaha lagi mau maju kedepan,,,,,

Kita rasa kita boleh itu boleh ini,,,tapi kita lihat kembali apa sebenarnya yang terjadi,,,,,mungkin itu cuma perasaan sendiri (siuk sendiri) over confiden yang bukan-bukan sampai sudah MC pun masih cakap bulih,,,,depan mata sudah cakap BUY tetapi masih mengharap SELL pasal sudah terbuka post SELL,,,,,

Apa-apa pun kita sentiasa berfikir untuk menjadi yang terbaik,,,,cuba bagi NEUTRAL bentuk pemikiran supaya tidak tersesat dan berfikir menggunakan logik akal dan bukti yang telah ada,,,,

Semoga kita sama-sama berjaya ORANG SABAH ku,,,,

Gurka_M16
[url=http://www.fxprima.com/malay/
http://www.fxprima.com/malay/[/quote[/url]]

Salam Bro....Gurkah M16
Tersentuh hatiku takkala membaca catatanmu....
Aku tahu ...impianmu begitu tinggi dan terlalu murni...semoga Tuhan akan terus memberimu kekuatan dalam usaha mencari ilmu di dunia forex yang ternyata amat payah ini..... Tatapkan... hatimu Kuatkan semangatmu.... kerana jalan dihadapan mu... terlalu besar rintangannya...

Semoga suatu hari nanti akan lahir traider-traider hebat di Sabah ini hasil daripada Sebuah Impian yang kau genggam saat ini...
Teruskan Bro.... Teruskan.......

moneypips
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2009-03-30
Number of posts: 849
Job: Banker + MEMURIKS
Age: 31
Location: TAMBUNAN - KL

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by moneypips on 5th July 2009, 09:29

Bagi saya semua kerugian terjadi disebabkan "TIDAK CUKUP ILMU" & "TAMAK"

Dulu sy tidak sabar untuk masuk forex labur ribu2. (Main demo inda samapai sebulan) Ingatkan hujung bulan buleh kaya. Rupanya lepas dua hari sudah margin call. Sekarang ni pula bila dapat pips selalu inda cukup! Sudah 20 pips/ 50 pips s inda moh closed lagi. Sebabnya tamak... last2 kene stoploss... emmm dalam forek ni macam2 emosi buleh timbul....

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 5th July 2009, 11:27

moneypips wrote:Bagi saya semua kerugian terjadi disebabkan "TIDAK CUKUP ILMU" & "TAMAK"

Dulu sy tidak sabar untuk masuk forex labur ribu2. (Main demo inda samapai sebulan) Ingatkan hujung bulan buleh kaya. Rupanya lepas dua hari sudah margin call. Sekarang ni pula bila dapat pips selalu inda cukup! Sudah 20 pips/ 50 pips s inda moh closed lagi. Sebabnya tamak... last2 kene stoploss... emmm dalam forek ni macam2 emosi buleh timbul....

Salam Bro..

Apa yang saudara kata....aku amat setuju benar....Aku juga telah melalui hal-hal yang sama seperti itu.. Kalau soal kita ta kurang ilmu itu mungkin bagi aku senang sikit untuk kita tambah ilmu dengan mencari guru-guru forex yang ada kat malaysia ini...atau kita mencari kawan-kawan yang dah lama dalam dunia forex ini yang penting kuatkan semangat untuk terus mencari ilmu...kerana kita sedar kekuranga kita.

Soal TAMAK pula.... ha... ini yang payah sikit..... Kita perlu muhasabah diri, kita perlu kembali kepada landasan yang betul kenapa kita main forex? Apa sebenarnya yang ingin kita capai? Yakinkah kita apa yang target boleh kita capai ? Berapa Lama ?

.....dan aku selalu mengingatkan diri ku... TAMAK AKAN MEMBUNUH IMPIANKU, SELAGI ADA PERASAAN TAMAK DALAM DIRIMU KAU TELAH MEMBOHONGI DIRIMU ......KALAU KAU KATA KAU AKAN SUKSES DALAM FOREX... LEBIH MALANG LAGI KAU TELAH MEMBOHONGI ANAK-ANAKMU BIARPUN MEREKA MASIH TAK FAHAM PASAL FOREX... KERANA KAU SELALU KATA BILA KAU MAIN FOREX KITA BOLEH DAPAT DUIT DAN KITA BOLEH BELI RUMAH.....(anak aku no 4.. Asyraf namanya baru tahun2 selalu tengik graf forex yang sedang naik dan turun ) dia selalu menyampuk bah... kalau dia naik sini kita kayakan bah. nanti kalau kita kaya kita beli rumah ah bah... nanti kita boleh buat kolam mandi....).. apa lagi AKu pun kata yaa lah nak.. nanti kalau duit abah dah cukup kita beli rumah...

Tersentuh jua hati aku...Tapi aku tahu Selagi Ada tamak dalam diriku impian aku akan hancur....Aku selalu mengingati hal itu...setidak-tidaknya rasa tamak dalam diriku lama-lama semakin berkurang..... walaupun kadang2 pandai datang...

Mungkinkah anda ada petua menghilangkan rasa tamak... berkongsilah...

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 5th July 2009, 11:43

Salam semua buat member-member FSF

Yakinlah pada diri kita sendiri
Jika kita tahu dan sedar apa yang kita lakukan saat ini, dan kita juga tahu siapa diri kita ? pada tahap mana ilmu forex yang kita ada...Kita sentiasa sedar kelemahan kita dan kita sentiasa berusaha belajar daripada kesilapan ....Sesungguhnya ilmu trade kita akan sentiasa berkembang.... da yakinlah kejayaan itu akan datang... dan ianya semakin dekat dengan kita.... ya... terlalu hampir dengan kita....jika kita sudah memiliki sistem trade yang konsisten disusuli dengan Disiplin yang mantap...

RAS...

newpips
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-01-29
Number of posts: 94
Job: tiada
Age: 48
Location: Kota Kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by newpips on 5th July 2009, 19:02

terimakasih semua...

tamam
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-02-19
Number of posts: 14
Job: Travelling
Age: 43
Location: Papar

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by tamam on 5th July 2009, 20:12

Salam Bro,
Isu tamak ni,selagi kita ani bernama manusia mimang susah mau kikis,sudah manusia namanye kan.Kalau org yg tiada perasaan tamak tu atau yg boleh kontrol tamak tu rasanye bukan sebarang manusia namanya.Mungkin ilmunya atu sudah tinggi,tp bukan ilmu forex la,ilmu yg berkaitan dgn kita ani manusia yg kalau membubut dunia inda dpt di bawa ke mana pun di dunia pinjaman ani.Atu org2 yg tinggi ilmu tentang tujuan manusia ani dtg ke bumi.Semua org mau untung yg maksima sbb tu la kita dikatakan tamak,sbenrnye mungkin kita ani bukan tamak tp kurang ilmu,masih jahil dalam ilmu forex kalau ilmu cukup,kita boleh maksima kan pips sbb tau arah dan jarak dsbgnye.Kita sbenrnye masih dlm samar2 lagi dlm forex ni,kita trade masih dlm kesamaran,kurang jelas dan mcm silau2 mata tu meliat graf,he he he!!gurau jak.

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 6th July 2009, 10:12

tamam wrote:Salam Bro,
Isu tamak ni,selagi kita ani bernama manusia mimang susah mau kikis,sudah manusia namanye kan.Kalau org yg tiada perasaan tamak tu atau yg boleh kontrol tamak tu rasanye bukan sebarang manusia namanya.Mungkin ilmunya atu sudah tinggi,tp bukan ilmu forex la,ilmu yg berkaitan dgn kita ani manusia yg kalau membubut dunia inda dpt di bawa ke mana pun di dunia pinjaman ani.Atu org2 yg tinggi ilmu tentang tujuan manusia ani dtg ke bumi.Semua org mau untung yg maksima sbb tu la kita dikatakan tamak,sbenrnye mungkin kita ani bukan tamak tp kurang ilmu,masih jahil dalam ilmu forex kalau ilmu cukup,kita boleh maksima kan pips sbb tau arah dan jarak dsbgnye.Kita sbenrnye masih dlm samar2 lagi dlm forex ni,kita trade masih dlm kesamaran,kurang jelas dan mcm silau2 mata tu meliat graf,he he he!!gurau jak.

Salam Bro...

Aku setuju dengan pandangan Tuan.
Hal ini mungkin boleh lah saya umpamakan " Ramai diantara kita ( termasuk saya) Melihat graf forex yang sedang naik dan turun, sama ada laju atu perlahan... namun pada hakikatnya kita tidak Nampak disebalik setiap pergerakan tersembunyi peluang untuk menang dan peluang untuk kalah, disitu juga ada jurang.... baik cetek mahupun yang dalam andai saja kita nampak semua itu tentu saja kita akan dapat meningkatkan % keuntungan dan mengurangkan % kerugian..

"Belajarlah Daripada Setiap Kesilapan Yang Kita Lalui"

RAS...

paraivagas
Board Veteran
Board Veteran

Registration date: 2008-09-02
Number of posts: 3288
Job: Buy Sell Currency
Age: 30
Location: Kota Marudu - Kota Kinabalu - Lahad Datu - (Now in KUDAT)

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by paraivagas on 6th July 2009, 13:46

ikut pengalaman sy, sebab rugi ni

1. tak cukup analisis
2. masuk market tergesa2, mcm kana bubut anjing
3. masa analisis, suda angan2 kaya raya... (nda fokus)
4. jantung2 berdegup kuat saja masa mo trade.
5. dengar, baca, ikut dan percaya cakap org lain.
6. nda cukup belajar dan paham semua asas forex.
7. tamak... suda untung 100pips sehari nda lagi cukup, mahu lagi open post.

hihi ni la sbb sy rugi dlm forex.
(bila da tau kelemahan, kita tahu mcm mana cara kita sendiri mo trade)


****************************************************************************************************

   
   
   
   
   
 

deviantfx
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2009-04-25
Number of posts: 880
Job: changing IP Address
Age: 27
Location: behind the firewall

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by deviantfx on 6th July 2009, 14:24

paraivagas wrote:ikut pengalaman sy, sebab rugi ni

1. tak cukup analisis
2. masuk market tergesa2, mcm kana bubut anjing
3. masa analisis, suda angan2 kaya raya... (nda fokus)
4. jantung2 berdegup kuat saja masa mo trade.
5. dengar, baca, ikut dan percaya cakap org lain.
6. nda cukup belajar dan paham semua asas forex.
7. tamak... suda untung 100pips sehari nda lagi cukup, mahu lagi open post.

hihi ni la sbb sy rugi dlm forex.
(bila da tau kelemahan, kita tahu mcm mana cara kita sendiri mo trade)

ikut pengalaman penganut MACD dan MA

belum confirm sudah pigi masuk position (belum cross sudah pigi masuk)
sudah main 4H pigi lagi tinguk chart 15M lepas tu position long term pun jadi short term...
ataupun sudah main 15 M pigi lagi tinguk 4H palui banar tu


p/s masuk tergesa gesa inda apa...janji dia pandai recover...kalau yg mengharap ja...hmm..itu sa tia tau la...

lagi satu- instinct kurang...


****************************************************************************************************
Don't take advantage of others, don't let others take advantage of you and

Say what you mean, mean what you say

Join My Affiliate, And I Return 0.6 pip to you
Email Me Your Detail At v8_purple@yahoo.com
Your Detail - username at Marketiva
Your Email - so i can keep in touch with you
Your account - liberty reserve number

nazz
Active Poster
Active Poster

Registration date: 2009-07-04
Number of posts: 450
Job: Make money, Trading fx dan Enjoy
Age: 26
Location: W P Labuan

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by nazz on 6th July 2009, 19:36

Hai....

Sebenarnyakan, lebih tepat juga kalau dikatakan 95% trader gagal bukan sebab salah signal atau pun guna robot yg x flexible dgn pasaran.. tapi paling tepat adalah sebab BROKER. Broker la punca trader gagal.. sebb tu kena hati2 pilih broker. pastikan kita sentiasa cari mklumat semasa agar kita join forex ni kita buat duit betul melalui broker tu, bukan broker tu pula yg buat duit melalui kita.. contoh kegiatan buduh broker ni adalah signal palsu, signal lagging(lambat) iaitu waktu Buy dia masih kasi kluar signal Sell. Bila kita buka posisi pula, adakalanya lambat betul sehingga posisi itu merugikan kita pula.. Kepada trader2 yg guna robot, bukan tu robot x flexible dgn pasaran tapi sebenarnya broker dah kesan robot tu dan mreka seterusnya akn membuatkan robot itu x menguntungkan.
Dalam forex, broker juga memainkan peranan pnting, so pilihla broker yg diiktiraf agar kita x tergolong dalam 95% yg gagal.. salam kejayaan!

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 6th July 2009, 19:45

nasy8 wrote:Hai....

Sebenarnyakan, lebih tepat juga kalau dikatakan 95% trader gagal bukan sebab salah signal atau pun guna robot yg x flexible dgn pasaran.. tapi paling tepat adalah sebab BROKER. Broker la punca trader gagal.. sebb tu kena hati2 pilih broker. pastikan kita sentiasa cari mklumat semasa agar kita join forex ni kita buat duit betul melalui broker tu, bukan broker tu pula yg buat duit melalui kita.. contoh kegiatan buduh broker ni adalah signal palsu, signal lagging(lambat) iaitu waktu Buy dia masih kasi kluar signal Sell. Bila kita buka posisi pula, adakalanya lambat betul sehingga posisi itu merugikan kita pula.. Kepada trader2 yg guna robot, bukan tu robot x flexible dgn pasaran tapi sebenarnya broker dah kesan robot tu dan mreka seterusnya akn membuatkan robot itu x menguntungkan.
Dalam forex, broker juga memainkan peranan pnting, so pilihla broker yg diiktiraf agar kita x tergolong dalam 95% yg gagal.. salam kejayaan!

Salam bro...
Baik jua maklumat ini bro...
Kalau ada maklumat macamana nak kita mengetahui mana-mana broker yang Tulin atau betul -betul berdaftar dengan badan yang memaentau aktiviti memorex ani bro.. bagus jua dapatkan link websitenya. Untuk kebaikan kita semua..

Thanks..

RAS

nazz
Active Poster
Active Poster

Registration date: 2009-07-04
Number of posts: 450
Job: Make money, Trading fx dan Enjoy
Age: 26
Location: W P Labuan

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by nazz on 6th July 2009, 20:11

Untuk memilih broker yg terbaik dan di iktiraf, sila rujuk web ini.

www.nfa.futures.org

tq.

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 6th July 2009, 20:43

nasy8 wrote:Untuk memilih broker yg terbaik dan di iktiraf, sila rujuk web ini.

www.nfa.futures.org

tq.

Terimakasih.. banyak-banyak bro
nanti saya tingu-tingu itu website.

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 7th July 2009, 07:42

Salam Semua member-menber SFS..
Sebab aku rugi ( Banyaklagi tu...Bukan sikit...)
confused Mad "EMOTION" Very Happy Crying or Very sad Evil or Very Mad rendeer

Aku tahu aku rugi sebab aku punya EMOSI (EMOTION) tak stedyyyy. Emosi aku selalu ambil alih kedudukan logik dalam trade. Inilah masalah aku..... Pro kata trade ikut trend... tapi kenapa aku trade selelu menentang trend. Lebih-lebih lagi dalam keadaan ada posisi yang tengah floting.. umpamanya sell... market tengah naik, mati-mati juga emosi aku kata ...ah... akan turun ni.... akan turun ni, sampai harga ni saja turun lah tu... Walhal apa yang berlaku depan mata market memang tengah naik rancak. Jawabnya tension sendirilah floting yang mulanya sikit ja dah jadi ratus-ratus pips . Tak juga sadar diri buka lagi sell masih juga kata akan turun.... faham-faham lah apa akan jadi kalau keadaan ini berlaku.
Aku catatkan sedikit apa yang dikatakan "Robin Dayne"
Those who have chosen this very unique career of "trader" face a mountain of challenges each day based on ever-changini market conditions. Added to the market challenges are emotions, which can be 90 % of the game. You can have a great method, strategy and be taught by the best, but if fear, apprehension or hesitation come up the trader wone't take the trade... this is an emotional block. All successful and experienced traders learn quickly to become the masters of their emotions. To accept and manage their weaknesses and leverage their strengths.

"Losing generates powerful emotions"



deviantfx
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2009-04-25
Number of posts: 880
Job: changing IP Address
Age: 27
Location: behind the firewall

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by deviantfx on 7th July 2009, 18:05

strategy defeat emotion..when u have powerfull strategy..automatically it will support the emotion breakdown

ko misti tahu..bila supaya inda masuk trade...lepas tu sabar walaupun sudah -100pip (gj saja, kalau lain....pandai pandai la)


****************************************************************************************************
Don't take advantage of others, don't let others take advantage of you and

Say what you mean, mean what you say

Join My Affiliate, And I Return 0.6 pip to you
Email Me Your Detail At v8_purple@yahoo.com
Your Detail - username at Marketiva
Your Email - so i can keep in touch with you
Your account - liberty reserve number

kuladi83
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-05-25
Number of posts: 273
Job: Menorex
Age: 30
Location: Kunak

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by kuladi83 on 7th July 2009, 20:02

mcm ada pengalaman tu kena -100 gj..hehe..

deviantfx
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2009-04-25
Number of posts: 880
Job: changing IP Address
Age: 27
Location: behind the firewall

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by deviantfx on 7th July 2009, 23:28

bukan lagi 100..400 500 pun ada..

GJ ialah pair yg paling aktif...
dan dari pengalaman peribadi sia..margin kana kuat...margin misti tahan 1000pip..means kana trade dalam 10% dari fund....

kalau tia berani main GJ bagus kamurang main EU dan UJ.


****************************************************************************************************
Don't take advantage of others, don't let others take advantage of you and

Say what you mean, mean what you say

Join My Affiliate, And I Return 0.6 pip to you
Email Me Your Detail At v8_purple@yahoo.com
Your Detail - username at Marketiva
Your Email - so i can keep in touch with you
Your account - liberty reserve number

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 8th July 2009, 06:59

deviantfx wrote:bukan lagi 100..400 500 pun ada..

GJ ialah pair yg paling aktif...
dan dari pengalaman peribadi sia..margin kana kuat...margin misti tahan 1000pip..means kana trade dalam 10% dari fund....

kalau tia berani main GJ bagus kamurang main EU dan UJ.

Betul tu Bro....
Pair GBPJPY salah satu pair yang cukup hebat.......
Segala-galanya hebat :
i. Laju Ibarat pelari pecut 100 Husain Bolt . Cepat close posisi...kalau entry kita tepat. Very Happy ... tapi disebalik itu posisi kita juga boleh berada dalam kedudukan -Ve 100 - 200 pips dalam masa yang singkat.... tak sampai pun 10 minit What a Face Crying or Very sad Shocked. Ia mampu mendatangkan serangan psikologi yang cukup hebat.Silap2 akaun kita jadi lumpuh.( kalau yang baru mula bermain forex secara life modal usd 500 kalau boleh sabar-sabar lah dulu, jangan main pair ini....tapi kalau nak cuba silakan..... Bagi saya pair ini perlu kesabaran yang tinggi sikit untuk menunggu peluang terbaik untuk entry... aku pun jarang-jarang saja masuk pair ni. Dah banyak kali aku kena....
ii. GBP JPY.... pair yang paling terkenal ...selalu kasi MC akaun ( Modal USD300 - 500). Kalau nak main juga tingo-tingo lah jua berapa modal kita.
iii. Pergerakan up-dn sekitar 400 pips dalam masa 1 hari ini biasa bagi GBPJPY... kalau enrty mengena memang siuklah...
iv. Hati-hati kalau ada news-news penting... pair ini pandai spike macam orang terjun..apa tu..Bangyyyyyy alah yang kakinya kana ikat dengan tali macam getah...camtu lah lebih kurang.
v. Nak main juga jangan langar trend besar... kalau kita entry Buy dalam timeframe 5m pastikan 15 m-30m- 1h pun trend tengah naik.. selamatlah kita..
vi. Mental kena kuat berdepan dengan pair ini.

Fikir-fikirkan..

lasen1974
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-06-08
Number of posts: 26
Job: Tikus Fighter
Age: 34
Location: Keningau

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by lasen1974 on 8th July 2009, 09:04

Code:
nasy8 wrote:Hai....

Sebenarnyakan, lebih tepat juga kalau dikatakan 95% trader gagal bukan sebab salah signal atau pun guna robot yg x flexible dgn pasaran.. tapi paling tepat adalah sebab BROKER. Broker la punca trader gagal.. sebb tu kena hati2 pilih broker. pastikan kita sentiasa cari mklumat semasa agar kita join forex ni kita buat duit betul melalui broker tu, bukan broker tu pula yg buat duit melalui kita.. contoh kegiatan buduh broker ni adalah signal palsu, signal lagging(lambat) iaitu waktu Buy dia masih kasi kluar signal Sell. Bila kita buka posisi pula, adakalanya lambat betul sehingga posisi itu merugikan kita pula.. Kepada trader2 yg guna robot, bukan tu robot x flexible dgn pasaran tapi sebenarnya broker dah kesan robot tu dan mreka seterusnya akn membuatkan robot itu x menguntungkan.
Dalam forex, broker juga memainkan peranan pnting, so pilihla broker yg diiktiraf agar kita x tergolong dalam 95% yg gagal.. salam kejayaan!


Sy stuju dgn pandangan mu itu nasy8. Ini broker kdg kala main tapok2 bwh jamban. Sia ada pngalaman. Sy trade pki 1 EA. Itu EA sy jumpa scr x sngaja dlm 1 blog. Jd sy pki la ini EA. Waaaa........ini EA mcm "Holy Grail" bg sia. Dia kc sy profit sgt capat. Kmudian mgg berikutnya sy buka e2 blog smula, tetapi malangnya trus x da. Jd sy pikir seolah2 itu blog kasi rezeki sm sy....sekejap ada n trus tiada....kurniaan lh kunun nya....hahaha....
Alkisah dgn EA tu.....dgn modal us500, dlm masa seminggu dia kc untung basar sama sy. Dlm mgg pertama profit sy usd1k++. Sgt sanang hati sy. Mgg berikutnya dia kasi lg untung sama sy, dlm us800. Mgg ke-3, dia kasi lagi profit sm sy dlm us1k++. Makin sanang hati saya. MANA TIDAKNYA....dgn lot yg sy pasang 0.1 ja blh untung capat tapi 1 trade dia bukak smpi 100 post ke atas la. Yang bagusnya ini EA, dia kasi NO LOSS. (Cerita banar, x tipu2 punya....NO LOSS).
Mgg berikutnya.....byk floating, post yg d bukak pn mcecah 600 (ada yg -ve dan +ve). Pgrakan sgt slow n nilai -ve pn blh tahan jg lh, tp itu EA cover smula la ckit2 dr point -ve yg sgt jauh tu, dpt jg profit ckit2.
Malangnya....profit yg sy dpt dr mula tu smakin susut.....floating pn byk.
KESIMPULANNYA.....sy rasa kdg kala broker akan memanipulasi pasaran dan mrk dpt kesan kt pki EA yg bgus. Klu EA yg bukan jenis 'Invisible', sanang lh mrk kasan.
Apa lh nasib kita ini kn. Hahaha....... Mad

kk81
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-03-08
Number of posts: 220
Job: Business
Age: 32
Location: KK

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by kk81 on 8th July 2009, 09:08

memang cam tu lah...ada kawan sia kasi crita psal EA fabturbo..memang power, tapi memandangkan byk yg pakai, so dalam masa tertentu EA ni berfungsi, spread tinggi...

toyolman
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2009-04-01
Number of posts: 739
Job: Perompak Forex Bersiri Epsiod 2
Age: 50
Location: Sun duck and Sabah

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by toyolman on 8th July 2009, 09:29

kk81 wrote:memang cam tu lah...ada kawan sia kasi crita psal EA fabturbo..memang power, tapi memandangkan byk yg pakai, so dalam masa tertentu EA ni berfungsi, spread tinggi...

Buli share tu settingkah boss....


****************************************************************************************************
Any time baa kalo kau...

EA TOBOT LIVE SUPPORT
Kalau mau cuba jangan ragu-ragu, Kalau ragu jangan cuba-cuba
[b]TRADE FOREX IS SIMPLE BUT NOT TO EASY
NEVER n EVER BREAK THE RULE
[/b]

kk81
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-03-08
Number of posts: 220
Job: Business
Age: 32
Location: KK

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by kk81 on 8th July 2009, 09:32

toyolman wrote:
kk81 wrote:memang cam tu lah...ada kawan sia kasi crita psal EA fabturbo..memang power, tapi memandangkan byk yg pakai, so dalam masa tertentu EA ni berfungsi, spread tinggi...

Buli share tu settingkah boss....

Sia xda pakai...kawan yg kastau..skrang ni tengah tunggu EA sia...
Bagi yg mau pakai EA, tapi xdak mau kedapatan broker, sila pakai deltastock Laughing

lasen1974
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-06-08
Number of posts: 26
Job: Tikus Fighter
Age: 34
Location: Keningau

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by lasen1974 on 8th July 2009, 09:40

Hi all,
Sr rasa rmi d kalangan kt ni mc terkial2 mcri Indicator n EA yg konsisten dgn kt. Bla dh dpt indicator @ EA yg bru....malangnya x konsisten @ x menguntungkn....maka bermula lh episod pencarian indicator @ EA yg baru. Begitulah keadaannya slalu......Betul tak??? X tau lh.....mgkin btul @ X. Haha....
Byk dh sy xplore n pki EA....termasuk yg sering d sebut n d puji 2 dlm forum2 worldwide. EA Megadroid, FAP, FAPTurbo, Newstrader, bla....bla....bla... Mcm x mjadi ja bg sy....mgkin bg org lain mjadi la.....x tau la.
D cini sy kasi kongsi kn 1 link utk kamurang test kn Indicator d EA. Jumlahnya mencecah 1000 lebih ke atas.....panat mencubanya....haha..... Dlm web tu, kmu klik kn Free EA Download. Byk Indi n EA dlm tu.
http://www.ea-performance.com

Happy trading. Wink

Kolihis
Active Poster
Active Poster

Registration date: 2009-04-21
Number of posts: 343
Job: Dinarians Club
Age: 83
Location: Iraq

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by Kolihis on 8th July 2009, 11:22




Mungkin ini ?

toyolman
Elite Poster
Elite Poster

Registration date: 2009-04-01
Number of posts: 739
Job: Perompak Forex Bersiri Epsiod 2
Age: 50
Location: Sun duck and Sabah

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by toyolman on 8th July 2009, 16:14

kali mo cepat kaya terus lupa tu trading system n MM punya rule....sekali kana revers terus kana mc naaa baru ingat tu langit byk bintang.....


****************************************************************************************************
Any time baa kalo kau...

EA TOBOT LIVE SUPPORT
Kalau mau cuba jangan ragu-ragu, Kalau ragu jangan cuba-cuba
[b]TRADE FOREX IS SIMPLE BUT NOT TO EASY
NEVER n EVER BREAK THE RULE
[/b]

fxtransformer
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-07-07
Number of posts: 50
Job: beli duit jual duit
Age: 34
Location: kk/kl/siam/indon

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by fxtransformer on 8th July 2009, 18:34

Banyak juga pengalaman kerugian geng2 di sini...

boleh tanya ka?

1)Berapa bah modal paling sesuai untuk trade..
2)Apakah broker yang paling selamat utk kita..

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 8th July 2009, 22:57

fxtransformer wrote:Banyak juga pengalaman kerugian geng2 di sini...

boleh tanya ka?

1)Berapa bah modal paling sesuai untuk trade..
2)Apakah broker yang paling selamat utk kita..

Pasal modal ni..... ikutlah keupayaan trade kita..... kalau memeng teknik kita dah mantap... modal sikit pun boleh jalan sudah....

Apapun yang penting kita guna 5 - 10 % saja daripada modal kita ketika trade.. kalau dapat guna 3 % saja lagi baik. Start dengan USD 1000- USD 2000 memang satu permulaan yang baik...kalau kita main 1 pips 1 usd.

Tentang broker pula.... yang penting broker tu bukan skim.
Mesti yang sah dan berdaftar.

kk81
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-03-08
Number of posts: 220
Job: Business
Age: 32
Location: KK

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by kk81 on 9th July 2009, 08:35

1)Berapa bah modal paling sesuai untuk trade..

Bergantung kepada pada akaun yang ko mau trade, micro/mini/standard. Tapi yang terlampau kecik, nanti matu trade besar tu memang payah tu..kena tunggu lama skit..tapi kalu ada MM yang baik dan strategi bagus memang xda masalah.

Risk 3% memang bagus lah, tapi modal ko kalu kecik sama ja tu..

Untuk broker, kena cari yang berdaftar, ni sia kasi promote skit deltastock, ni broker sia guna skrang, sangat puas hati..

untuk buka pakai blog sia punya link ok, http://live-trade.blogspot.com ada deltastock punya link...

Kolihis
Active Poster
Active Poster

Registration date: 2009-04-21
Number of posts: 343
Job: Dinarians Club
Age: 83
Location: Iraq

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by Kolihis on 9th July 2009, 08:52

fxtransformer wrote:Banyak juga pengalaman kerugian geng2 di sini...

boleh tanya ka?

1)Berapa bah modal paling sesuai untuk trade..
- Berapa seja yang kamu mampu, yang penting ada sudah Methodology tidak kira lah kamu main EW, RSI, Stoch, MACD etc.

2)Apakah broker yang paling selamat utk kita..
- Regulated broker spt FXDD, Interbank Fx, Fxpro etc (boleh cari di google.com)

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 9th July 2009, 22:28

Aku rugi..... sebab aku kurang yakin dengan diri sendiri. ( Mental aku tak stedeyyyy kadang-kadang ok kadang2 ko)
Bila aku berdepan dengan situasi sebegini aku selalu baca hal ini berulang-ulang kali ... setidak-tidaknya mentel aku jadi stedeyyyy kembali.

Master The Game


To achieving mental mastery over the games is believing that you can actually do it. Everyone is capable of being a successful traider if truly believe they can be. You must believe in the power of belief. If you"re a recluse skeptic or selfdoubter, begin by pretending to believe you can make it. Keep telling yourself that you'll make it even if it takes you fiver years. If a person's will is strong enough, they will always find a way.

If you admit to yourself that you truly don.t hace the will to win at this games, don't try to trade. It is too easy to lose too much money. Many people think that they'll enjoy trading when they really don't. It's boring at times, lonely during the day, mentally trying, with little structure or security. The markets are not a logical or fair playing ground. But there are numerous inefficiencies and patterns ready to be exploited, and there always will be.


RAS

nazz
Active Poster
Active Poster

Registration date: 2009-07-04
Number of posts: 450
Job: Make money, Trading fx dan Enjoy
Age: 26
Location: W P Labuan

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by nazz on 10th July 2009, 07:29

Forex Psychology Secret

"Everything Should made as simple as possible but not the simpler." -
Albert Einstein
Perbezaan Orang berjaya dalam forex berbanding orang yg gagal adalah cara kerja mereka. Orang berjaya akan mempermudahkan kerja mereka sedangkan orang yang gagal suka merumitkan kerja mereka.
-Mereka menggunakan pelbagai teknikal analisis utk merumitkan kerja mereka..
-Mereka menggunakan pelbagai indikator sehingga mereka sukar membuat keputusan..
-Satu carta memperlihatkan satu keadaan, carta yang lain memperlihatkan keadaan yg lain..

"Don't think like a fisherman if you wanna catch a fish, but think like a fish because fish know what it want to eat."
Trader menggunakan pelbagai indikator untuk mengetahui arah pasaran TAPI jangan sekali2 meramal pasaran ikut apa yang anda fikirkan. Sebaliknya, ikutlah pasaran(market trend) kerana profit itu melalui pasaran, bukan melalui fikiran anda!
-Jika Downtrend, Sell.
-Jika Uptrend, Buy.... Susahke nak Follow trend market ni?

You can't fire a gun with no bullet. You cannot trade with no money."
Peraturan pertama dalam trading forex adalah bukan seperti yang anda fikir. Kebanyakan trader mula trading sebab mencuba utk membuat duit TAPI sebenarnya anda silap kerana peraturan pertama dlm trading adalah pastikan anda tidak kerugian duit.

"Think like a hunter"
Pernahkah korang nampak haiwan buas memburu makanan? Apa yg korang boleh simpulkan dari keadaan itu? Haiwan2 pemangsa ini memburu makanan hanya utk dapat makanan tidak kira kecil atau besar. So dalam forex tugas kita sbg trader adalah utk memburu profit tidak kira kecil atau besar yang penting kita mampu capai.

Saya x bercakap kosong dan sebagai bukti saya sertakan bukti trading saya berdasarkan prinsip-prinsip yang saya amalkan di atas... hasilnya, sesuatu yg menakjubkan....



Susah sangat ke nak menang dalam forex ni? Anda tentukan sendiri. 95% of traders are fall because of themself. And the other 5% are success in forex because they follow the simple rules.

Happy trading.
Wink

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 10th July 2009, 14:00

nasy8 wrote:Forex Psychology Secret

"Everything Should made as simple as possible but not the simpler." -
Albert Einstein
Perbezaan Orang berjaya dalam forex berbanding orang yg gagal adalah cara kerja mereka. Orang berjaya akan mempermudahkan kerja mereka sedangkan orang yang gagal suka merumitkan kerja mereka.
-Mereka menggunakan pelbagai teknikal analisis utk merumitkan kerja mereka..
-Mereka menggunakan pelbagai indikator sehingga mereka sukar membuat keputusan..
-Satu carta memperlihatkan satu keadaan, carta yang lain memperlihatkan keadaan yg lain..

"Don't think like a fisherman if you wanna catch a fish, but think like a fish because fish know what it want to eat."
Trader menggunakan pelbagai indikator untuk mengetahui arah pasaran TAPI jangan sekali2 meramal pasaran ikut apa yang anda fikirkan. Sebaliknya, ikutlah pasaran(market trend) kerana profit itu melalui pasaran, bukan melalui fikiran anda!
-Jika Downtrend, Sell.
-Jika Uptrend, Buy.... Susahke nak Follow trend market ni?

You can't fire a gun with no bullet. You cannot trade with no money."
Peraturan pertama dalam trading forex adalah bukan seperti yang anda fikir. Kebanyakan trader mula trading sebab mencuba utk membuat duit TAPI sebenarnya anda silap kerana peraturan pertama dlm trading adalah pastikan anda tidak kerugian duit.

"Think like a hunter"
Pernahkah korang nampak haiwan buas memburu makanan? Apa yg korang boleh simpulkan dari keadaan itu? Haiwan2 pemangsa ini memburu makanan hanya utk dapat makanan tidak kira kecil atau besar. So dalam forex tugas kita sbg trader adalah utk memburu profit tidak kira kecil atau besar yang penting kita mampu capai.

Saya x bercakap kosong dan sebagai bukti saya sertakan bukti trading saya berdasarkan prinsip-prinsip yang saya amalkan di atas... hasilnya, sesuatu yg menakjubkan....



Susah sangat ke nak menang dalam forex ni? Anda tentukan sendiri. 95% of traders are fall because of themself. And the other 5% are success in forex because they follow the simple rules.

Happy trading.
Wink

" Think Like A Hunter"
Memberikan pengertian yang sangat mendalam.... Bro
Mudah-mudahan saya akan dapat selalu meningati dan menghayati apakah yang tersirat disebalik perkataan ini. Saya dengan penghayatan yang mendalam kita akan dapat merubah cara dan pendekatan kita semasa trade ....

Thanks ... Bro

RAS

fxtransformer
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-07-07
Number of posts: 50
Job: beli duit jual duit
Age: 34
Location: kk/kl/siam/indon

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by fxtransformer on 10th July 2009, 14:40

RAS wrote:
nasy8 wrote:Forex Psychology Secret

"Everything Should made as simple as possible but not the simpler." -
Albert Einstein
Perbezaan Orang berjaya dalam forex berbanding orang yg gagal adalah cara kerja mereka. Orang berjaya akan mempermudahkan kerja mereka sedangkan orang yang gagal suka merumitkan kerja mereka.
-Mereka menggunakan pelbagai teknikal analisis utk merumitkan kerja mereka..
-Mereka menggunakan pelbagai indikator sehingga mereka sukar membuat keputusan..
-Satu carta memperlihatkan satu keadaan, carta yang lain memperlihatkan keadaan yg lain..

"Don't think like a fisherman if you wanna catch a fish, but think like a fish because fish know what it want to eat."
Trader menggunakan pelbagai indikator untuk mengetahui arah pasaran TAPI jangan sekali2 meramal pasaran ikut apa yang anda fikirkan. Sebaliknya, ikutlah pasaran(market trend) kerana profit itu melalui pasaran, bukan melalui fikiran anda!
-Jika Downtrend, Sell.
-Jika Uptrend, Buy.... Susahke nak Follow trend market ni?

You can't fire a gun with no bullet. You cannot trade with no money."
Peraturan pertama dalam trading forex adalah bukan seperti yang anda fikir. Kebanyakan trader mula trading sebab mencuba utk membuat duit TAPI sebenarnya anda silap kerana peraturan pertama dlm trading adalah pastikan anda tidak kerugian duit.

"Think like a hunter"
Pernahkah korang nampak haiwan buas memburu makanan? Apa yg korang boleh simpulkan dari keadaan itu? Haiwan2 pemangsa ini memburu makanan hanya utk dapat makanan tidak kira kecil atau besar. So dalam forex tugas kita sbg trader adalah utk memburu profit tidak kira kecil atau besar yang penting kita mampu capai.

Saya x bercakap kosong dan sebagai bukti saya sertakan bukti trading saya berdasarkan prinsip-prinsip yang saya amalkan di atas... hasilnya, sesuatu yg menakjubkan....



Susah sangat ke nak menang dalam forex ni? Anda tentukan sendiri. 95% of traders are fall because of themself. And the other 5% are success in forex because they follow the simple rules.

Happy trading.
Wink

" Think Like A Hunter"
Memberikan pengertian yang sangat mendalam.... Bro
Mudah-mudahan saya akan dapat selalu meningati dan menghayati apakah yang tersirat disebalik perkataan ini. Saya dengan penghayatan yang mendalam kita akan dapat merubah cara dan pendekatan kita semasa trade ....

Thanks ... Bro

RAS

Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Thanks Bro..............

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 11th July 2009, 06:56

Suatu waktu dahulu..... Aku Rugi, Bukan sekali tapi berkali-kali. Hari ini untung sikit Very Happy esok rugi banyak Sad .

Apa nak dikata inilah forex namanya. Kalau tak untung rugi itu saja. Tanggapan aku terhadap forex ternyata salah. Sebab maklumat pertama yang aku tahu tentang forex aku dimaklumkan forex akan menjadikan saya kaya dalam masa yang singkat.Apabila yang mengaku dirinya guru tu kata dalam masa 3 bulan senang-senang ko akan dapat RM100,000.00 apalagi saya dan beberapa kawan lain semua pasang angan-angan. Semuanya nak senang cepat.
Semuanya pasang perasaan tamak dalam diri.

Apa pun semuanya telah berlalu..... Kini aku tahu dan sedar mana-mana trading dalam dunia tidak semudah yang disangka. Kerana ini adalah trading...bukan skim cepat kaya, bukan sepeti skim pelaburan. Yang perlu kita cari ialah untung yang konsisten, perlu ada kesungguhan, disiplin, komitmen, dan tahap kawalan emosi yang tinggi dan pengalaman yang cukup......

RAS

hatisenang
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-05-21
Number of posts: 40
Job: Educator/Internet
Age: 37
Location: Menumbok

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by hatisenang on 11th July 2009, 22:13

Kita masih rugi kerana kita belum habis belajar dari kerugian yang lalu... Wink

paraivagas
Board Veteran
Board Veteran

Registration date: 2008-09-02
Number of posts: 3288
Job: Buy Sell Currency
Age: 30
Location: Kota Marudu - Kota Kinabalu - Lahad Datu - (Now in KUDAT)

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by paraivagas on 11th July 2009, 22:44

RAS wrote:Suatu waktu dahulu..... Aku Rugi, Bukan sekali tapi berkali-kali. Hari ini untung sikit Very Happy esok rugi banyak Sad .

Apa nak dikata inilah forex namanya. Kalau tak untung rugi itu saja. Tanggapan aku terhadap forex ternyata salah. Sebab maklumat pertama yang aku tahu tentang forex aku dimaklumkan forex akan menjadikan saya kaya dalam masa yang singkat.Apabila yang mengaku dirinya guru tu kata dalam masa 3 bulan senang-senang ko akan dapat RM100,000.00 apalagi saya dan beberapa kawan lain semua pasang angan-angan. Semuanya nak senang cepat.
Semuanya pasang perasaan tamak dalam diri.

Apa pun semuanya telah berlalu..... Kini aku tahu dan sedar mana-mana trading dalam dunia tidak semudah yang disangka. Kerana ini adalah trading...bukan skim cepat kaya, bukan sepeti skim pelaburan. Yang perlu kita cari ialah untung yang konsisten, perlu ada kesungguhan, disiplin, komitmen, dan tahap kawalan emosi yang tinggi dan pengalaman yang cukup......

RAS
cukup pangalaman ko ni ras Very Happy , bgs teruskan bkongsi di sabah forex.


****************************************************************************************************

   
   
   
   
   
 

gone2bal
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-12
Number of posts: 162
Job: Tinguk Semut Buat Sarang
Age: 29
Location: Tuaran

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by gone2bal on 12th July 2009, 03:09

salam semua..

baru sia baca satu thread suda saya sadar betapa budunya saya..
baru try virtual 3 ari suda berani2 pigi mintak tukul main live.. begitu byk yg kamu cakap nie sia ndak paham rupanya..

kalo camnie sia kana kasi abis baca buku dulu nie br bule start trading.. harap kawan cnie bule la tlg2 sia kasi mendalam ilmu kii..

sinukab
Valued Contributor
Valued Contributor

Registration date: 2009-02-07
Number of posts: 1097
Job: baru belajar memorex
Age: 34
Location: Pitas & Beaufort Sabah

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by sinukab on 12th July 2009, 12:29

gone2bal wrote:salam semua..

baru sia baca satu thread suda saya sadar betapa budunya saya..
baru try virtual 3 ari suda berani2 pigi mintak tukul main live.. begitu byk yg kamu cakap nie sia ndak paham rupanya..

kalo camnie sia kana kasi abis baca buku dulu nie br bule start trading.. harap kawan cnie bule la tlg2 sia kasi mendalam ilmu kii..
ba gaman... palan2 ko explore ni fsf... banyak benda kita bole belajar sini ni.. dari yg sinang sampai yg bikin paning kepala ada.. tapi bukan sitaut la.. hihi

gone2bal
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-12
Number of posts: 162
Job: Tinguk Semut Buat Sarang
Age: 29
Location: Tuaran

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by gone2bal on 12th July 2009, 13:59

jan ko trade kalo ndak tau papa cam sia..

rachel
Valued Contributor
Valued Contributor

Registration date: 2008-09-10
Number of posts: 1004
Job: forex
Age: 30
Location: inanam

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by rachel on 13th July 2009, 00:47

gone2bal wrote:jan ko trade kalo ndak tau papa cam sia..

ya btl tu hihi samalah kita ni Smile

gone2bal
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-12
Number of posts: 162
Job: Tinguk Semut Buat Sarang
Age: 29
Location: Tuaran

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by gone2bal on 13th July 2009, 00:57

rachel wrote:
gone2bal wrote:jan ko trade kalo ndak tau papa cam sia..

ya btl tu hihi samalah kita ni Smile

tp sia rasa ko lagi terrer nie dr sia nie.. sia baru 2 minggu.. ibarat sasad belum pn picah kulit.. baru basah2 sikitt...
tula sia bilang.. tlg sia.. kmu indak picaya..

sambung.. jgn trade kalo ko blum bayar strmx.. nnt jd cam sia tue ari.. tggu dia trun.. tp ndak mo.. sia heran la.. satu kali reconnect ndak mo, reset modem pn ndak mo juga.. sia angkat gagang, ada sumandak sambut.. satu kali on balik.. nah 100++ pip sia kana panggil auntie majin..

jan kestau org.. malu nie sia..

rachel
Valued Contributor
Valued Contributor

Registration date: 2008-09-10
Number of posts: 1004
Job: forex
Age: 30
Location: inanam

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by rachel on 13th July 2009, 01:01

gone2bal wrote:
rachel wrote:
gone2bal wrote:jan ko trade kalo ndak tau papa cam sia..

ya btl tu hihi samalah kita ni Smile

tp sia rasa ko lagi terrer nie dr sia nie.. sia baru 2 minggu.. ibarat sasad belum pn picah kulit.. baru basah2 sikitt...
tula sia bilang.. tlg sia.. kmu indak picaya..

sambung.. jgn trade kalo ko blum bayar strmx.. nnt jd cam sia tue ari.. tggu dia trun.. tp ndak mo.. sia heran la.. satu kali reconnect ndak mo, reset modem pn ndak mo juga.. sia angkat gagang, ada sumandak sambut.. satu kali on balik.. nah 100++ pip sia kana panggil auntie majin..

jan kestau org.. malu nie sia..

ndak terrer ni sy, bah sy ndak kastau org...diam2 ja sy ni hehe Smile sy slalu kalah sama psikologi n emosi klau trade ni...tu la kelemahan sy yg utama, yg numbur 2 ialah tamak cyclops

gone2bal
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-12
Number of posts: 162
Job: Tinguk Semut Buat Sarang
Age: 29
Location: Tuaran

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by gone2bal on 13th July 2009, 01:06

rachel wrote:
gone2bal wrote:
rachel wrote:
gone2bal wrote:jan ko trade kalo ndak tau papa cam sia..

ya btl tu hihi samalah kita ni Smile

tp sia rasa ko lagi terrer nie dr sia nie.. sia baru 2 minggu.. ibarat sasad belum pn picah kulit.. baru basah2 sikitt...
tula sia bilang.. tlg sia.. kmu indak picaya..

sambung.. jgn trade kalo ko blum bayar strmx.. nnt jd cam sia tue ari.. tggu dia trun.. tp ndak mo.. sia heran la.. satu kali reconnect ndak mo, reset modem pn ndak mo juga.. sia angkat gagang, ada sumandak sambut.. satu kali on balik.. nah 100++ pip sia kana panggil auntie majin..

jan kestau org.. malu nie sia..

ndak terrer ni sy, bah sy ndak kastau org...diam2 ja sy ni hehe Smile sy slalu kalah sama psikologi n emosi klau trade ni...tu la kelemahan sy yg utama, yg numbur 2 ialah tamak cyclops

kalo sia la.. drg tue mmg slalu la belumba-lumba mo numbur satu..

RAS
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-07-01
Number of posts: 117
Job: Tennis/Photography/Memancing
Age: 43
Location: Langkawit

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by RAS on 17th July 2009, 20:02

Hai.....semoga anda semua ceria kerana kutipan pips anda konsisten.....dari hari-kehari...

Suatu ketika aku selalu rugi...
Sebab aku selalu langgar peraturan yang aku buat sendiri.
Antara perkara-perkara yang patut aku tahu dan patuhi sebelum masuk market ialah:

1. Aku perlu fokus apa pair yang hendak aku masuk.

2.Aku harus tahu dan menyedari berapa kekuatan margin aku untuk bertahan di market.

3. Aku harus tahu untuk keselamatan gunakan hanya 5 % sahaja dari modal.

4.Aku harus tahu berapa lot, berapa pips target profit, berapa target stop loss.( kadar kerugian yang sanggup aku tanggung ketika trade)

5. Aku harus tahu apakah trend yang sedang terjadi, D1? H4 ? 1H ? 30M? 5 M . Adakah harga semasa merupakan harga di permulaan trend? @ dipertengahan @ dipenghujung trend?

6. Aku harus tahu pada time frame mana aku harus entry @ buat PO.

7. Aku harus sabar menunggu... hanya apabila masa sesuai sahaja baru buat entry @ PO

8. Aku harus Off PC atau buat kerja lain bila target dah capai.

9. Aku harus tahu kenapa aku profit? kenapa aku loss ?

10. Aku harus tahu memegang harapan kosong agar market akan turun kembali setelah posisi sell menghasilkan pips -ve yang banyak hanya akan membawa kerugian yang lebih besar tanpa kita sedari.

11. Aku harus tahu kalau aku sibuk dengan kerja lain, tak perlulah masuk market. Nanti tak ada fokus? Ingatlah Peluang selalu terjadi berulang-ulang.... hari ni tak dapat esok masih ada.

12. Kalau dah tahu mental dan fizikal hari ini tak stedy...mungkin penat.....atau kurang sihat...janganlah pandai-pandai nak on pc...nanti keputusan untuk masuk market jadi tak Ngam...profit yang diharap... loss pula yang dapat.

13. Aku harus bersyukur...biarpun dapat profit sikit pada hari ini. Sebab sikit-sikit pun lama2 boleh tahan jua jadinya.

... Kalau nak diteruskan lagi sebenarnya banyak lagi peraturan-peraturan yang aku buat sendiri untuk diri aku yang aku langgar.....Kesimpulannya tak guna juga kita selalu buat peraturan sendiri sedangkan kita selalu langgar semua peraturan yang telah ditetapkan.

Apapun moga trade kita minggu depan lebih baik daripad minggu ini....

RAS
.

Derozza
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-05-17
Number of posts: 198
Job: Kurik duit forex...
Age: 30
Location: Kota Kinabalu

Re: Sebab RUGI dalam forex

Post by Derozza on 18th July 2009, 11:08

heheh.. ini la yg perlu ada kepada semua trader.. apa lagi kalau mcm sy ni.. heeh.. jan pandai2 masuk market kalau blm birak.hahahaha.. sorry tuan punya forum.. main2 ja ba.. Laughing Laughing Laughing


****************************************************************************************************
Trade with Me.
Copy my trade. We make profit together. Cheers

    Current date/time is 16th April 2014, 18:50