SABAH FOREX (SFX)

Sabah Forex (SFx) merupakan forum terbuka yang direka khas untuk membantu warga Sabah yang berminat untuk menceburi dunia Forex. Dalam forum ini, tema utama ialah perbincangan,perkongsian & pembelajaran tentang Forex.

teknik menggunakan trendline

Share

duit_mah
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2010-07-11
Number of posts: 14
Job: curi balik duit yg sa kalah
Age: 31
Location: sandakang tuang!

teknik menggunakan trendline

Post by duit_mah on Fri Jul 16, 2010 9:14 pm

pa khabar teman trader semua.sa buka thread ni untuk minta komen2 dari kamu semua pasal ni teknik trading guna teknik trendline saja.dulu sa rasa mcm tia logik ni.tapi sa tguk punya tinguk mcm masuk akal juga.sa pun sekarang tengah demo guna chart telanjang sama guna tu TL(trendline).so komen2 la kio.yang guna tiknik ni,sa harap2 kamu bagilah komen k. tongue

duit_mah
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2010-07-11
Number of posts: 14
Job: curi balik duit yg sa kalah
Age: 31
Location: sandakang tuang!

Re: teknik menggunakan trendline

Post by duit_mah on Fri Jul 16, 2010 9:31 pm

di sini sa mau kasi kongsi website yg sa ambil rujukan utk try demo guna TL.

http://richbuddy.blogspot.com/2007/05/how-to-draw-forex-trendline.html
http://www.trendlinebook.com/
http://www.babypips.com/school/support_and_resistance.html

sapa yg tau mana buli belajar TL,kasi post ja kio. Very Happy Very Happy oh ya.mcm mana bha ni mau post gambal dalam thread.sa kurang pandai ni....

duit_mah
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2010-07-11
Number of posts: 14
Job: curi balik duit yg sa kalah
Age: 31
Location: sandakang tuang!

Re: teknik menggunakan trendline

Post by duit_mah on Sat Jul 17, 2010 9:53 am



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us


disini,sa sdh setup 3 pair.sa mau try mcm mana mau enter m exit mggunakan TL sahaja.minta tunjuk ajar klu sa ada silap k kawan2. Razz

sinukab
Valued Contributor
Valued Contributor

Registration date: 2009-02-07
Number of posts: 1096
Job: baru belajar memorex
Age: 34
Location: Pitas & Beaufort Sabah

Re: teknik menggunakan trendline

Post by sinukab on Sun Jul 18, 2010 10:00 am


try2 guna trendline.. guna kaedah support n resistant TL.
entry bila break resistant TL, TP di 161.8 fibo, SL di point retrace,
kalau TP nda hit, manual close bila TL break.
http://img143.imageshack.us/img143/3237/buyh.gif


****************************************************************************************************

sinukab
Valued Contributor
Valued Contributor

Registration date: 2009-02-07
Number of posts: 1096
Job: baru belajar memorex
Age: 34
Location: Pitas & Beaufort Sabah

Re: teknik menggunakan trendline

Post by sinukab on Sun Jul 18, 2010 10:48 am

ni tikaman jarak dekat utk graf yg nda bgerak.. conform kena kalau mcm ni, hehe.. entry guna TL, TP guna fibo

[img] Uploaded with ImageShack.us[/img]


****************************************************************************************************

duit_mah
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2010-07-11
Number of posts: 14
Job: curi balik duit yg sa kalah
Age: 31
Location: sandakang tuang!

Re: teknik menggunakan trendline

Post by duit_mah on Sun Jul 18, 2010 2:53 pm

ahhh garisan.riang gumbira sa tengok TL di chart ko tu oh tuan.hilang kagutan sa trus. drunken terima kasih tuan.yang lain sapa ada guna TL sila kongsi2 lah.kasi SEMANGAT sama diri kita sendiri.tapi kita utamakan lah teknik yang gunakan TRENDLINE saja kio.maklumlah tajuk pun tulis TL cheers

Rodriguez
Happy Camper
Happy Camper

Registration date: 2009-09-23
Number of posts: 105
Job: business
Age: 31
Location: kota kinabalu

Re: teknik menggunakan trendline

Post by Rodriguez on Sun Jul 18, 2010 8:51 pm

trading dengan trend line harus dibantu dengan indicator lain seperti RSI, MACD , Break nearest support and resistance , Parabolic.. agar ada confirmation. Trend line digunakan untuk membuat gambaran secara keseluruhan market , memang amat berguna.

rieco
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-10-15
Number of posts: 53
Job: membubu dan menyiut pips
Age: 30
Location: papar

Re: teknik menggunakan trendline

Post by rieco on Sun Jul 18, 2010 9:00 pm

ya memang butul la....itu tl....slama sia main ini forik sia guna ini tiknik dan tambahan tiknik lain yg sewaktu dingan nya..mapu mghasilkan propit yang im....huhuhuhuhu

duit_mah
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2010-07-11
Number of posts: 14
Job: curi balik duit yg sa kalah
Age: 31
Location: sandakang tuang!

Re: teknik menggunakan trendline

Post by duit_mah on Sun Jul 18, 2010 9:45 pm

Rodriguez wrote:trading dengan trend line harus dibantu dengan indicator lain seperti RSI, MACD , Break nearest support and resistance , Parabolic.. agar ada confirmation. Trend line digunakan untuk membuat gambaran secara keseluruhan market , memang amat berguna.

mmg sa setuju tuan.tapi sa fobia sdh guna indi.ada kenangan yg tdk brapa indah sa ma ni indi. Twisted Evil dia curang ma sa dulu.hahaha so sa terima la nasihat di babypips dan byk lagi forum2,klu sdh loss byk kali,stop,& get back to basic & try to find out wats wrong. cheers sa guna sedut tu free custom indi pun hangus accnt sa.guna ea bayar pun hangus juga.bha klu trade guna naked chart ma TL mmg tia sesuai,kali terpaksa la guna indi utk tujuan conformation.tapi pa2 pun sa akan tumpukan perhatian lu sama TL.

duit_mah
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2010-07-11
Number of posts: 14
Job: curi balik duit yg sa kalah
Age: 31
Location: sandakang tuang!

Re: teknik menggunakan trendline

Post by duit_mah on Tue Nov 23, 2010 10:43 pm

senyap jak ni.bha..tadi pagi sa ada open trade GU guna teknik trendline break out.sa dpt ilham dari forum mana,sa lupa sdh.sa lupa bookmark pula.cua kamu try google.



price turun juga.dapat juga 20 pips lebih.sa close position sa di 1.5915.perasaan tu msh lagi takut2 bha sama ni tiknik.nnti kita tinguk la smpai mana tu harga.




ni la kali pertama sa guna teknik ni dlm live accnt.sa tidak guna TL semata2.tapi sa tengok juga support & resistance.sgt penting sa rasa.teknik sa rasa ngam utk yg baru berjinak2 atau yg msh mencari teknik.sa tdk guna apa2 indi,sebab? mmg byk sebab.tapi apa yg penting kita semua cuba bincang sama2 mengenai teknik ini.

teknik TL breakout tdk 100% tepat.ya...tidak seratus tepat bos! tiada system yg 100% tepat pun.itu sa set dlm otak sa.tiada holly grail mcm org putih ckp.sa pun tdk la hebat dlm forex.baru juga mula.tapi apa yg sa berani ckp pasal TL break out ni,dlm 10 trade,sy percaya lebih 60% adalah profit.cukup sudah tu untuk buat duit.tapi jgn lupa money management....sangat...sangat....sangat...sangat penting!






ni sy ada bagi cth.ikut kefahaman sy lah.sell n buy.mana2 pair pun boleh.time frame sy guna 4h sebab,teda masa mau jaga.ikut individu la utk mana2 time frame.klu 4h sa buli check 1 or 2 dlm masa 4h.msh makan gaji lagi bha.cua kamu try di chart masing2 & kita buli bincang.utk stop loss pula yg masalah.besanya sa tengok itu support or resistance.tapi kadang2 main agak2 juga sa ni klu teda idea. Smile




duit_mah
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2010-07-11
Number of posts: 14
Job: curi balik duit yg sa kalah
Age: 31
Location: sandakang tuang!

Re: teknik menggunakan trendline

Post by duit_mah on Tue Nov 23, 2010 11:55 pm

contoh lagi....




ini sy try2 tdk guna candle.mcm buli2 jg ni


lebih 200 pips ni price jatuh selepas di langgar tu TL..

duit_mah
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2010-07-11
Number of posts: 14
Job: curi balik duit yg sa kalah
Age: 31
Location: sandakang tuang!

Re: teknik menggunakan trendline

Post by duit_mah on Wed Nov 24, 2010 1:34 pm

sibuk btl hari ni.tia smpat trade hr ni.ptg nti sy cuba post pair yg berpotensi utk break out.harap2 kali ni sempat masuk lah.byk peluang yg sy termiss.korea utara ma tu selatan bertimbak sdh tu dorang.

ada sy terbaca dlm yahoo news.mungkin kah matawang ada kana effect ka tu?klu ya,ok jua tu,blh juga ambil utg cikit.bha sila2 la bagi pendapat or komen dari tuan puan.

duit_mah
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2010-07-11
Number of posts: 14
Job: curi balik duit yg sa kalah
Age: 31
Location: sandakang tuang!

Re: teknik menggunakan trendline

Post by duit_mah on Wed Nov 24, 2010 2:05 pm

oh ya,sebelum sy lupa sy mau explain sikit kepada trader yg baru mau berjinak2 dgn forex.ini pengalaman sy la.cuma skedar mau kungsi betapa pentingnya psikologi money management (MM) dlm forex

dulu sy selalu terbaca tuan Parai punya komen tu bha.
-relax saja kita trading
-biar rugi kita relax saja
-relax..relax...relax..relax...

sampai sy tdk pernah relax.mau pecah kepala adalah.sy tertanya juga,mcm mana la dia buli cakap relax biarpun sy sedang rugi dlm trade.tension bha tu bosss.........rupanya sy salah faham.dorang yg berpengalaman ni ada MM yg betul.puas sy baca tu Money management punya topic di google,yahoo,forum...last2 baru faham.sekarang
baru sy rasa relax.so kepada yg baru mcm sy,km pi saja Google atau yahoo atau msn atau etc...kamu type saja Money Management in Forex/forex Money management.baca la sampai faham.ni blog yg sy msh smpan dlm email sy.sila la baca2.ni sbagai gambaran maksud MM.

http://www.forexindicator.org/my-forex-risk-management-tips.html


duit_mah
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2010-07-11
Number of posts: 14
Job: curi balik duit yg sa kalah
Age: 31
Location: sandakang tuang!

Re: teknik menggunakan trendline

Post by duit_mah on Wed Nov 24, 2010 7:11 pm


tdk sempat msuk lagi.


sy setup begini.besok pagi baru check.

bungsu
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2009-03-05
Number of posts: 75
Job: Memorex ja ni
Age: 47
Location: Kota Kinabalu

Re: teknik menggunakan trendline

Post by bungsu on Wed Nov 24, 2010 10:31 pm

wa cam siok jga teknik trandline ni..mo tanya skit ni klu CS suda break tu TL buli trus buat OP ka? bila masa yg ngam tuk buat OP? Question


****************************************************************************************************
“Always trade what you see,
not what you would like to see”

duit_mah
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2010-07-11
Number of posts: 14
Job: curi balik duit yg sa kalah
Age: 31
Location: sandakang tuang!

Re: teknik menggunakan trendline

Post by duit_mah on Wed Nov 24, 2010 11:14 pm

bungsu wrote:wa cam siok jga teknik trandline ni..mo tanya skit ni klu CS suda break tu TL buli trus buat OP ka? bila masa yg ngam tuk buat OP? Question

klu sy,trus buat OP biar pun CS belum break itu TL.set terus OP,TP & SL.kira mcm Set & Forget.tapi ada juga saya terbaca,tunggu dulu candle buka baru selepas break tu TL.yalah kadang2 tu candle/price dia test tu TL saja.ada yg break & ada yg tdk break.utk yang jawapan sebenarnya mmg subjektif.ada yg bilang itu & ada yg bilang ini.uba ko try lukis TL di chart ko.baru ko kita boleh nmpk.

duit_mah
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2010-07-11
Number of posts: 14
Job: curi balik duit yg sa kalah
Age: 31
Location: sandakang tuang!

Re: teknik menggunakan trendline

Post by duit_mah on Thu Nov 25, 2010 6:56 pm

duit_mah wrote:
tdk sempat msuk lagi.


sy setup begini.besok pagi baru check.


price tdk break TL.tdk pasti pula samada mau set PO di arrow kuning...

duit_mah
The Quiet Type
The Quiet Type

Registration date: 2010-07-11
Number of posts: 14
Job: curi balik duit yg sa kalah
Age: 31
Location: sandakang tuang!

Re: teknik menggunakan trendline

Post by duit_mah on Thu Nov 25, 2010 7:40 pm


ni pair sa sell.tguk la mcm mana bsuk.

    Current date/time is Wed Sep 24, 2014 12:25 pm